Hein Vannhaezebrouck is jaloers op het systeem van Michel Preud'homme

Hein Vannhaezebrouck is jaloers op het systeem van Michel Preud'homme

01-12-2015 07:10

Het lijken wel twee verschillende werelden. Michel Preud'homme is dit jaar de koning van de rotatie, terwijl Hein Vanhaezebrouck quasi elke keer hetzelfde elftal gebruikte de afgelopen maanden. Uit noodzaak blijkt nu, want de AA Gent-coach had ook graag wat meer geroteerd.

Het zijn drukke tijden voor AA Gent, dat dinsdagavond zijn tweede van vier wedstrijden in twaalf dagen afwerkt. In de Croky Cup speelt het tegen Zulte Waregem. Hein Vanhaezebrouck heeft momenteel niet de luxe om te roteren, ook al zou hij dat graag wel doen. Dat vertelt hij in Het Nieuwsblad. "Ik ben iemand die liever wél ­roteert. Vorig seizoen heb ik ­vaker geschoven met pionnen en ik zou dat graag opnieuw doen. Alleen ligt dat nu veel moeilijker. Mijn uitgangspunt is: als je roteert, mag je niet inboeten aan kwaliteit. Bij Club Brugge is er veel kritiek geweest op de rotatie, maar zondag zette Preud'homme opnieuw een nieuw elftal en het draaide wel. Daar wil ik ook naartoe."

Toch heeft Vanhaezebrouck gezien de resultaten weinig reden tot klagen. Met het oog op Play-Off 1 zal roteren wel noodzakelijk zijn. "Tot dusver zijn we punten blijven pakken, we moeten volhouden tot 26 december. Daarna krijgen de spelers een week rust en in Spanje beginnen we weer met een nieuwe opbouw. Na Nieuwjaar is het noodzakelijker om te roteren omdat je richting eindfase en play-offs in april en mei werkt. Dan moet je fris zijn."

Vele vraagtekens
Er zijn enkele spelers die weldra terugkomen, maar gewoonweg matchritme ontbreken. Nicklas Pedersen, Hannes Van Der Bruggen, Thomas Matton, Yaya Soumahoro en Moses Simon. Al is het bij de laatste vooral een gebrek aan vorm. Onverklaarbaar hoe die zo weggezakt is dit jaar.

Wie speelde het meest?
Negen spelers vormen de vaste basis van het Gentse elftal. In Het Nieuwsblad zien we enkele cijfers. De drie tenoren die het meeste speelden zijn Lasse Nielsen (100%), Matz Sels (96%) en Sven Kums (95%). Daarnaast maken Nana Asare, Laurent Depoitre, Thomas Foket, Renato Neto, Danijel Milicevic en Stefan Mitrovic deel uit van zijn negenkoppig basiselftal.