Frustraties lopen hoog op, clubicoon van KRC Genk haalt keihard uit

Frustraties lopen hoog op, clubicoon van KRC Genk haalt keihard uit

07-10-2015 21:14

KRC Genk heeft sinds de komst van Peter Maes een nieuwe weg ingeslagen en het resultaat is ook te merken. De nieuwe wind in de Cristal Arena blies ook enkele gevestigde waarden omver. Eentje daarvan was Ngcongca Anele. De Zuid-Afrikaan verhuisde naar Troyes en haalt nu snoeihard uit naar Maes. Meer nog, volgens Anele is de Limburgse coach een racist. 

De 27-jarige verdediger neemt in het Zuid-Afrikaanse blad Soccer Laduma geen blad voor de mond. "Er was een probleem, dus ging ik verhaal halen bij het bestuur. Ik was niet blij met hoe ze mij behandeld hebben. Mijn problemen begonnen met de komst van Peter Maes. Op de eerste dag wist ik al dat het niet ging klikken. In het begin was er enkel wrevel tussen mij en de coach, maar nadien volgden ook enkele andere, vooral ervaren, spelers", begint Anele zijn verhaal. 

Onder meer Hervé Kagé, Kim Ojo, Steeven-Joseph Monrose en Ilombe Mboyo werden door KRC Genk bedankt. Volgens Anele is dit niet toevallig. "Minstens vier spelers vertrokken na mijn vertrek en ze vertelden telkens hetzelfde verhaal. Het waren vooral zwarte spelers die niet met hem konden opschieten. Ik ga niet zeggen dat ze de coach hadden moeten ontslaan, maar het bestuur had kunnen ingrijpen in plaats van mij te laten overkomen als de slechterik. Maar ze beslisten om mij uit te lenen. Ik voelde mij beledigd na al die jaren trouwe dienst."

Incident op training

Anele voelde zich in zijn eer gekrenkt, maar denkt dat Maes een racistisch kantje heeft. "Beeld je eens even in. Ik kreeg tijdens de training een stamp op mijn enkel en ging even aan de kant staan zodat de verzorgers konden kijken. Na de training kwam de coach naar mij toe en zei: 'Ik dacht dat Afrikanen sterk waren', met een uitgestreken gezicht. Ik vroeg dan wat Afrikaan zijn te maken heeft met mijn blessure. Hij negeerde mij gewoon en dat maakte mij woedend. In de kleedkamer bleef Maes mij verwijten naar het hoofd slingeren, maar ik zweeg gewoon om een confrontatie te vermijden."

Vier zwarten in de basis

Het moet duidelijk zijn dat de woorden van Anele met een serieuze korrel zout moeten genomen worden. In de wedstrijd tegen Standard stonden er vier zwarte spelers op het veld: Christian Kabasele, Wilfred Ndidi, Leon Bailey en Neeskens Kebano. Bovendien telt de club met Bennard Kumordzi en Derrick Tshimanga nog twee spelers van Afrikaanse afkomst. De club zet zich via het Frza-project in om onder meer racisme te bestrijden. De beschuldigingen van Anele aan het adres van Maes kunnen te maken hebben met frustraties en zijn hoogst waarschijnlijk gebaseerd op onwaarheden.