Derksen kritisch op De Jong, lovend over De Bruyne: Wat is Europese topspeler?

Derksen kritisch op De Jong, lovend over De Bruyne: "Wat is Europese topspeler?"

18 april - 09:02
9

Johan Derksen en René van der Gijp hadden verwacht dat Frenkie de Jong inmiddels op een hoger niveau zou zitten. De twee analisten vinden de Nederlander te weinig beslissend en vooral Derksen vindt dat hij niet genoeg te zien is op het veld. Derksen geeft Rode Duivel Kevin De Bruyne als voorbeeld van een Europese topspeler. 

"Vind je niet dat hij het altijd op een veilig plekje op het veld doet", reageert Derksen bij Vandaag Inside na een pleidooi van Van der Gijp over de tegenvallende De Jong. "Hij is nooit dezelfde gevaarlijke man voor het strafschopgebied. Hij is altijd ergens waar de beslissing niet valt. Je kunt hem wel in de voeten aanspelen, dan doet hij er iets goed mee. Die laatste stap naar de top maakt hij maar niet."

Van der Gijp vindt het niet eens zo erg dat De Jong niet beslissend is in het strafschopgebied en wijst daarbij naar een oude Barça-veteraan. "Sergio Busquets was ook niet gevaarlijk voor het doel. Alleen zei die wel als het achterin moeilijk werd: 'Geef die bal maar aan mij'. Hij doet dat niet hé. Zonde, want ik had wel verwacht dat hij die stap naar de top zou maken."

Eerder in het programma gaf Van der Gijp al aan dat De Jong maar niet op Europees topniveau komt. "Wat is nou een Europese topspeler. Dat is iemand die het op dit soort momenten vaker laat zien. Luka Modric, Toni Kroos, Jude Bellingham, Kevin de Bruyne dat soort jongens. Kylian Mbappé doet het niet altijd wanneer het erom gaat, maar wel in tachtig procent van de gevallen. De Jong doet het in tien procent van de gevallen."