Zomerse trainerscarrousel op til: (minstens) helft JPL-clubs lijkt te wisselen

Zomerse trainerscarrousel op til: (minstens) helft JPL-clubs lijkt te wisselen

30 april - 11:00 Laatste update: 22:00
16

De Play-Offs woeden nog volop, maar in de bestuurskamers wordt al druk werk gemaakt van de komende jaargang. In de zomer belooft de Jupiler Pro League weer een gedaanteverwisseling te ondergaan, niet in het minst in de dug-out. VoetbalPrimeur.be bestudeerde de interne keuken bij alle eersteklassers en ziet zeker de helft van de huidige hoofdcoaches andere oorden opzoeken.

Weinig jobs in onze maatschappij zijn zo vergankelijk als die van voetbaltrainer. Het lopende seizoen onderstreept die aanname nog maar eens. Liefst dertien (!) keer wisselde een club tot dusver al van T1. Komende zomer lijkt die tendens niet te zullen keren, wel integendeel. Het merendeel van de clubs lijkt eerder wél dan niet met een  andere figuur aan het roer aan de voorbereiding te starten. Sommige vertrekkers zijn al min of meer openlijk gecommuniceerd in de media, rond andere JPL-trainers hangt momenteel nog wat meer mist.

Waarschijnlijke vertrekkers
Een officiële bekendmaking kwam nog nergens naar buiten, maar tussen de lijnen door viel voor een heleboel coaches te lezen dat ze aan hun laatste weken bezig zijn bij hun huidige werkgever. De naam van Hein Vanhaezebrouck springt het felst in het oog. Na een bijzonder woelig seizoen heeft nieuwe eigenaar Sam Baro de knoop doorgehakt: de Gentse kampioenenmaker neemt na 3,5 jaar voor een tweede keer afscheid van de Ghelamco Arena. Waar zijn toekomst ligt, is nog koffiedik kijken, al viel onder meer Royal Antwerp FC al enkele keren als potentiële bestemming.

Want wanneer veel trainers vertrekken, leidt dat hoogstwaarschijnlijk tot een onderlinge carrousel. Bij datzelfde Antwerp bijvoorbeeld lijkt de houdbaarheidsdatum van Mark van Bommel overschreden. Het memorabele 2023 kreeg nog een gepaste afsluiter met de prestigezege tegen FC Barcelona, maar intussen is The Great Old nog maar een schim van de machine van toen. Mochten Paul Gheysens en co op zoek gaan naar een opvolger, zou het niet verbazen dat Vanhaezebrouck tussen de kanshebbers staat. In de JPL komen echter nog enkele interessante namen vrij.

Drie trainers zetten puike prestaties neer met ambitieuze middenmoters. Miron Muslic loodste Cercle Brugge voor het eerst in haar geschiedenis naar de Champions’ Play-Off. De charismatische Bosniër doet dat met erg herkenbaar voetbal. Benieuwd of een Belgische topclub het aandurft om hem een kans te geven. Dat gevoel heeft Besnik Hasi al eens mogen ervaren. Dankzij zijn straffe reeks na Nieuwjaar met KV Mechelen zette hij zich opnieuw op de kaart. Er zouden gesprekken op til zijn met Gent. Oscár Garciá sprak zijn vertrekwens zelf al openlijk uit. Bij OH Leuven presteerde hij behoorlijk wisselvallig, maar de Spanjaard heeft zijn cv mee. 

Tot slot zijn nog twee clubs op weg naar een trainersafscheid. Ook in zijn geval werd de Belgische top al geciteerd. KVC Westerlo ziet Bart Goor dan weer louter als interim, zeker aangezien de gewezen Rode Duivel niet over een Pro-License-diploma beschikt. Tot slot is het duo Raphaël Fèvre – Kristoffer Andersen een aflopend verhaal, zelfs als KAS Eupen zich bij mirakel nog zou redden in de JPL.

Twijfelachtig
De uitkomst van de Champions’ Play-Off zou wel eens veel kunnen bepalen. Alexander Blessin scheert hoge toppen met Union Saint-Gilloise, en dat na een transferzomer waarin zowat de volledige basisploeg andere oorden opzocht. Het kan niet anders dan dat enkele Bundesliga-clubs hun landgenoot nauwlettend in het oog houden. Toch kan het nog alle kanten uit: Blessin staat binnen een maand misschien met de dubbel te pronken, maar voor hetzelfde geld grijpt Union er zowel in de beker als in de competitie (nog maar eens) nét naast. Ook de persoonlijke toekomst van de coach is verbonden aan die prijzenoogst.

Hetzelfde zou kunnen gelden voor Nicky Hayen, al is de wonderdokter van Club Brugge natuurlijk nog een stukje onervarener. Het Brugse bestuur was er de laatste tijd als de kippen bij om zijn toekomstvraag uit de weg te gaan, net als de hoofdrolspeler zelf overigens. Maar stel je voor dat hij een totaal onverwachte titel of – wie weet – Europese finale uit de brand zou slepen … Kan je Hayen dan wel de wacht wijzen? In het geval van Wouter Vrancken zou dat eenvoudiger zijn, nu KRC Genk hoogstens als vierde zal eindigen. Trainer en club leken een ‘match made in heaven’, maar dit seizoen zit er toch wat ruis op de relatie met het bestuur.

In navolging van Hayen is ook een andere oud-assistent van Club Brugge nog niet zeker over zijn werkomgeving vanaf juli. Na Westerlo hield Rik De Mil ook Sporting Charleroi aan boord in de JPL. Een straffe stoot, maar zijn contract loopt binnenkort wel af. Beide kampen gaan de komende dagen in alle rust met elkaar in gesprek. Na zijn verwezenlijking zal De Mil ongetwijfeld de nodige eisen kunnen stellen. En wat gedacht van Thorsten Fink? Hoe de Duitser zich profileerde door aantrekkelijk spel én resultaten neer te zetten met een heleboel Limburgse jongeren, is bijzonder knap. Onlangs gaf hij zelf aan te willen blijven bij STVV, maar in voetbal weet je natuurlijk nooit. Vroeg of laat zullen er zeker kandidaat-overnemers komen aankloppen.

(Nog) geen nieuws
Bij vier trainers is er voorlopig geen teken aan de wand dat er een verhuis zit aan te komen. Zowel Freyr Alexandersson (KV Kortrijk) als Yannick Ferrera (RWDM) nemen die zekerheid echter best met een korrel zout. Aangezien hun beide broodheren nog in een fikse degradatiestrijd verwikkeld zijn, is het in de eerste plaats focus om te overleven. Of dat al dan niet lukt, zal van doorslaggevend belang zijn voor een verder verblijf. Alexandersson en Ferrera hebben allebei wel al punten gescoord bij hun bazen. Die eerste beschikt bovendien over een verbintenis die nog doorloopt na de zomermaanden.

Blijven nog over: RSC Anderlecht en Standard Luik. Voor Brian Riemer wordt het eveneens afwachten wat de komende weken nog brengen. De titeljacht van paars-wit, dat sinds 2017 droog staat, krijgt de absolute prioriteit. Met Jesper Fredberg heeft Riemer een landgenoot die hem de hand boven het hoofd houdt. Daarnaast werd zijn contract begin dit seizoen al opengebroken, dus veel aanzet tot vertrek is er eigenlijk niet. Ook in de Vurige Stede blijft het waarschijnlijk windstil. Ivan Leko is er pas sinds januari aan de slag. Overtuigende resultaten kan hij nog niet voorleggen, maar de Kroaat geniet in ons land wel een uitstekende reputatie. De overeenkomst die 777 Partners hem voorschotelde, tot medio 2026, wijst op vertrouwen in Leko’s capaciteiten. Om hem tevreden te houden, kan de spelerskern daarentegen wel een flinke kwaliteitsinjectie gebruiken …