Maak kennis met Club Brugge-target Jashari: De jonge, maar ervaren Xhaka-opvolger

Maak kennis met Club Brugge-target Jashari: De jonge, maar ervaren Xhaka-opvolger

28 maart - 20:00 Laatste update: 4 april - 09:30
12

In de zoektocht naar versterking voor komend seizoen is Club Brugge uitgekomen bij Ardon Jashari. De 21-jarige middenvelder moet de eerste zomeraanwinst van Club Brugge worden en komt over van FC Luzern. Maar wie is Jashari? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Jashari mag dan nog maar 21 jaar oud zijn, toch is de jonge middenvelder vooral in eigen land al een bijzonder bekende naam. Geboren in Zwitserland, ook de Noord-Macedonische nationaliteit en een echt jeugdproduct van FC Luzern, waar hij al even aanvoerder én uitblinker is.

Hij wordt ook al even bestempeld als een bijzonder groot talent en mocht één dag na zijn achttiende verjaardag al debuteren in het eerste elftal van de Zwitserse club. Inmiddels heeft hij al 92 wedstrijden gespeeld voor de club die hij komende zomer hoogstwaarschijnlijk zal verlaten voor Club Brugge.

Bijzonder gegeerd
Dat hij voor Club Brugge tekent, mag ook best verrassend genoemd worden. Jashari stond afgelopen zomer nog in de belangstelling van RSC Anderlecht, maar koos er toen voor om toc nog even bij zijn jeugdclub te blijven.

De interesse was inmiddels enkel nog maar gegroeid en onder meer VfL Wolfsburg, Werder Bremen, Celtic, Atalanta en Lazio werden genoemd voor Jashari, die nu voor Club Brugge heeft gekozen.

Goedkoop is de middenvelder echter niet. Naar verluidt zal hij zo'n zes miljoen euro gaan kosten en wordt hij daarmee één van de duurste aankopen ooit van Club Brugge. Daarmee valt hij net buiten de top tien. Enkel Roman Yaremchuk, Igor Thiago, Raphael Onyedika, Kamal Sowah, David Okereke, Simon Mignolet, Hugo Vetlesen, Casper Nielsen, Tajon Buchanan en Andreas Skov Olsen waren duurder dan Jashari.

Jong maar ervaren
Jashari mag dan wel nog maar 21 jaar oud zijn, onervaren is hij absoluut niet. De middenvelder was zoals eerder al aangegeven al meer dan negentig keer actief voor zijn ploeg Luzern, maar was ook al actief voor eigen land. Twee keer viel hij kort in voor Zwitserland, waarvan ook één keer in de met 6-1 verloren achtste finale tegen Portugal op het WK in 2022.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ardon Jashari (@ardonjashari)

Sindsdien zat hij nog twee keer in selectie van de A-ploeg van Zwitserland, maar speelde hij voornamelijk voor de U21 van zijn land. Daar is hij ook één van de uitblinkers en maakte hij afgelopen zomer nog indruk op het EKU21, waarmee hij de kwartfinale van het toernooi haalde.

Neef van oude Anderlecht- en Standard-bekende
De nieuwe Club Brugge-aanwinst zal voor zijn aankomende transfer naar ons land ongetwijfeld ook wat informatie hebben gevraagd aan zijn oudere neef, Lindon Selahi. De 25-jarige middenvelder van HNK Rijeka zal vooral bij de fans van RSC Anderlecht en Standard een belletje doen rinkelen.

Selahi speelt momenteel in Kroatië, maar de man uit Namen werd opgeleid door RSC Anderlecht en Standard. Voor die laatste club speelde hij één wedstrijd alvorens naar Nederland te verhuizen en daar uit te komen voor FC Twente en Willem II. Het voetbaltalent zit hem dus ook duidelijk in de genen.

De Xhaka-opvolger
Bij zijn ploeg Luzern speelde Jashari voornamelijk als verdedigende middenvelder, maar dat betekent niet dat hij ook enkel voor zijn defensie geposteerd staat. De Zwitser durft weleens naar voren te trekken én doet dat met succes.

In zijn 92 wedstrijden voor zijn club Luzern was Jashari inmiddels al goed voor negen doelpunten en twaalf assist en ook in de jeugd liet hij al zien het doel makkelijk te vinden. Vooral dit seizoen toonde hij zijn kwaliteiten al met maar liefst zes doelpunten en drie assists in 32 partijen. Een moderne middenvelder dus.

Daarmee doet hij het wel ietsjes anders dan zijn grote voorbeeld Granit Xhaka, die momenteel uikomt voor Bayer Leverkusen en lang het mooie weer maakte bij onder meer FC Basel, Borussia Mönchengladbach en Arsenal. Jashari spiegelt zich aan zijn oudere landgenoot, die qua persoonlijkheid wel wat doet denken aan Xhaka.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ardon Jashari (@ardonjashari)

Zijn plek bij Club Brugge
Tenslotte is het nog de vraag waar de middenvelder plaats zal mogen nemen bij Club Brugge. Er is heel wat onzekerheid over de selectie van Blauw-Zwart volgend seizoen, al lijkt Jashari wel flink wat concurrenten te zien vertrekken.

Zo heeft Eder Balanta een aflopend contract dat niet verlengd zal worden en staat de gegeerde Raphael Onyedika ook op het punt om te vertrekken. Met Hugo Vetlesen en Casper Nielsen die eigenlijk liever op de '8' staan is het duidelijk dat Club Brugge komende zomer vol de kaart van Jashari zal trekken. Aan hem om ook te overtuigen.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.