Polen bereikt kwartfinale na misser van Xhaka in penaltyserie

Polen bereikt kwartfinale na misser van Xhaka in penaltyserie

25-06-2016 17:45

Polen heeft zaterdag ten koste van Zwitserland de kwartfinale van het EK gehaald. In de reguliere speeltijd en verlenging hielden beide teams elkaar in evenwicht (1-1). Een strafschoppenserie kwam er aan te pas, en Polen nam de penalty's het beste. 

Arek Milik verzuimde om in de eerste dertig seconden historie te schrijven. De spits schoot voor een leeg doel over en liet hij de kans liggen om het snelst EK-doelpunt ooit op zijn naam te schrijven. Diezelfde Milik leverde wel goed werk af bij de 1-0 van Polen. Op slag van rust liet hij de bal slim lopen en stelde hij Jakub Blaszczykowski in staat om te scoren.

Zwitserland kwam beter uit de kleedkamer, maar konden met moeite een gaatje vinden in de Poolse defensie. Haris Seferovic was met een schot op de lat nog het dichtste bij de gelijkmaker. Polen leek zich op te kunnen maken voor de kwartfinale totdat Xherdan Shaqiri zijn klasse toonde. Acht minuten voor het eindsignaal maakte de Zwitser buiten de zestien met een omhaal à la Zlatan Ibrahimovic de 1-1.

Zwitserland en Polen ontkwamen niet aan een verlenging. Het Alpenland ging het meest op zoek naar de beslissende treffer. Polen hield voornamelijk tegen. Eren Derdiyok was twee keer dichtbij, maar vond Lukasz Fabianski op zijn pad. Lukasz Piszczek verscheen nog voor het Zwitserse doel en kon eveneens niet succesvol afronden. Een penaltyreeks moest een winnaar aanwijzen. Omdat de Zwitser Granit Xhaka naast schoot, gaat Polen voor het eerst in de historie naar de kwartfinale van het EK.