België walst in tweede helft over Ieren en behaalt broodnodige overwinning

18-06-2016 16:46
4

De Rode Duivels hebben hun tweede groepsduel op het EK met 3-0 gewonnen. Tegen Ierland waren de troepen van Marc Wilmots negentig minuten lang heer en meester, maar het was wachten op de tweede helft om het verschil te maken. Lukaku maakte twee doelpunten, tussendoor scoorde ook uitblinker Witsel.

Na de lawine aan kritiek voor de aanpak tegen de Italianen gooide bondscoach Marc Wilmots tegen Ierland zijn elftal om. Thomas Meunier, Mousa Dembélé en Yannick Carrasco mochten rekenen op een plaatsje in de basis. In hun plaats verdwenen Laurent Ciman, Radja Nainggolan en Marouane Fellaini naar de bank.

Die wijzigingen leverden al meteen een ander spelbeeld op op het terrein. De Rode Duivels voetbalden eindelijk wat verticaler, al leverde dat in de eerste twintig minuten amper uitgespeelde kansen op. Plots kreeg Eden Hazard dan toch een mogelijkheid: een voorzet botste voor zijn voeten, maar de schicht van de Chelsea-ster scheerde de dwarsligger.

Even later haalde Wes Hoolahan een kopbal van Toby Alderweireld van de lijn, maar op wat schermutselingen na kwam België niet verder dan dat. De Ieren lieten in de eerste helft helemaal niets zien, of het moet het opzichtige tijdrekken geweest zijn. Ook scheidsrechter Çakır maakte geen al te beste beurt. Een stevige schop van Shane Long op de enkels van Carrasco werd niet bestraft.

Duivels los na rust
Na de pauze sloeg de motor bij de Belgen pas écht aan. De tweede helft begon alvast zoals elke fan verhoopte. Kevin De Bruyne brak uit op rechts en legde panklaar voor Romelu Lukaku, die vanaf de rand van de zestien zuiver raak schoot. Het stadion in Bordeaux explodeerde. Na dat doelpunt namen de Rode Duivels echter te zeer de voet van het gaspedaal. De Ieren kwamen wat beter in de wedstrijd, maar echt gevaarlijk werd dat nu ook weer niet.

Net voorbij het uur gingen de Ierse boeken helemaal toe. Na een lang uitgesponnen combinatie rond de zestien kwam de bal bij de uitstekend spelende Thomas Meunier, die in één tijd voorzette. Axel Witsel, auteur van een geweldige wedstrijd, kopte beheerst binnen. De Duivels duwden nu wel door en creëerden heel wat gevaar.

Derde treffer
Hazard achtte zijn moment gekomen en schudde een knappe actie uit zijn mouw. Geen enkele Ier kon zijn versnelling aan de zijlijn beantwoorden. De kapitein stormde op doelman Randolph af, maar legde onzelfzuchtig af op Lukaku. Die kon zijn tweede treffer simpel binnenduwen. In twintig minuten tijd kroonde Lukaku zich zo tot gedeeld topschutter op deze eindronde én tot gedeeld topschutter van de Rode Duivels aller tijden op een EK. Hij evenaart nu Jan Ceulemans.

Een ontstellend slap Ierland lag volledig tegen de touwen en de Duivels speelden de wedstrijd rustig uit. Missie volbracht voor Wilmots & co, die zich terug in de harten van de supporters gespeeld lijken te hebben. Woensdag wacht het Zweden van Zlatan Ibrahimovic; België heeft dan genoeg aan een punt om de tweede plaats (én het ticket voor de achtste finales) veilig te stellen.