Rode Duivels verliezen van Italië en moeten zich bezinnen

13-06-2016 22:49

De Rode Duivels hebben hun openingswedstrijd op het EK afgesloten met een 0-2-nederlaag tegen Italië. Vooral in de eerste helft acteerden de Duivels zwak. De Belgen slaagden er amper in een kans bij elkaar te voetballen en kregen een koude douche te verwerken toen Giaccherini tegenscoorde. In de toegevoegde tijd ramde Pellè de 0-2 binnen.

Beide teams startten duidelijk met behouden ambities aan de wedstrijd. De Italianen moesten zeker niet onderdoen voor de ploeg van Marc Wilmots, die in de beginfase herviel in haar inmiddels gekende stereotiepe voetbal. Nainggolan besloot wel even het vuur aan de lont te steken met een knal op de vuisten van Buffon, maar dat was eigenlijk het enige gevaar van de Duivels in de hele eerste helft.

Ook Italië creëerde weinig tot niets, tot Giaccherini na een knappe lange bal van Bonucci alleen voor Courtois verscheen en koel afwerkte. Ciman en Alderweireld zagen er bij die fase niet goed uit. De Rode Duivels waren van slag en kwamen nog goed weg toen Pellè een reuzekans naast doel kopte.

Hoger tempo
Wie dacht dat de Duivels scherp uit de kleedkamer zouden komen, kwam bedrogen uit. Het waren integendeel de Italianen die het meeste dreiging hadden. Er kwam wel meer tempo in de wedstrijd. Op een snelle omschakeling kregen de Belgen hun eerste échte kans: De Bruyne vond Lukaku, die alleen op Buffon afkon, maar hij stak de bal net naast de winkelhaak. Ook de Italianen toonden zich erg gevaarlijk, maar Courtois had een klasseparade in huis op een kopstoot van Pellè.

Bakens verzetten, maar te weinig kansen
In het laatste kwart van de wedstrijd kregen de Italianen het moeilijk en konden de Rode Duivels hun tegenstander eindelijk vastzetten op de eigen helft. Onder impuls van invallers Mertens, Carrasco en Origi kwam er wat meer frivoliteit in het elftal. Toch bleven kansen schaars.

Origi (ingevallen voor een tegenvallende Lukaku) had uiteindelijk de held kunnen worden, maar faalde in de afwerking. Eerst kopte hij een voorzet over, aan het eind van de wedstrijd kopte hij volledig vrijstaand zelfs naast de bal.

Tussendoor had Immobile de wedstrijd kunnen beslissen op de counter. Courtois redde echter opnieuw sterk. In de slotseconden maakten de Italianen het dan toch af: Pellè knalde van dichtbij hard binnen. De vreugde bij la Squadra was enorm, de Duivels dropen af. De ploeg van Marc Wilmots speelt zaterdag met het mes op de keel tegen Ierland.