Sterker Kroatië klopt Turkije dankzij droge knal van vedette Modric

12-06-2016 16:53

Kroatië heeft zijn eerste EK-groepsduel gewonnen van Turkije. De ploeg was sterker in het Parc des Princes en had voldoende aan een fraai doelpunt van ster Luka Modric.

Zowel Turkije als Kroatië wordt door velen gezien als een mogelijke verrassing op het EK. De Turken waren in de kwalificatie onder meer te sterk voor Oranje, terwijl de Kroaten twee keer overeind bleven tegen Italië. Vooral laatstgenoemde ploeg beschikt met namen als Luka Modric (Real Madrid), Ivan Perisic (Internazionale) en Mario Mandzukic (Juventus) over veel kwaliteit.

In de eerste helft deden beide ploegen niet veel voor elkaar onder. Zoals verwacht werd er enorm veel strijd geleverd, maar het duurde lang voordat een van de doelmannen werd getest. De eerste grote kans was voor de Turk Ozan Tufan, maar hij kopte van dichtbij in de handen van doelman Danijel Subasic. Vlak voor rust kwamen de Kroaten bij hun eerste echte wapenfeit direct op voorsprong.

Modric
Een afgeslagen bal werd van een meter of twintig direct op de slof genomen door Modric, wiens poging de Turkse doelman Volkan Babacan compleet verraste: 0-1. Na rust bleek Kroatië vertrouwen te hebben geput uit die treffer, want de ploeg had veel meer controle over het duel. Turkije werd middels fraai combinatiespel teruggedrongen en het was wachten op de beslissing.

Darijo Srna (vrije trap) en Perisic (kopbal) raakten de lat, terwijl laatstgenoemde in de slotfase Babacan nog op zijn weg vond. Kroatië hield ondanks die missers vrij eenvoudig stand en trok de voorsprong over de eindstreep. De ploeg grijpt daarmee de koppositie in Groep D, die verder uit Spanje en Tsjechië bestaat.