Wantoestanden in Belgische stadions: aantal hooligans schiet de hoogte in
Binnenlandse Zaken pakt uit met een weinig opbeurend rapport

Wantoestanden in Belgische stadions: aantal hooligans schiet de hoogte in

30-01-2015 10:37

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vrijdag een ontluisterend rapport over hooliganisme in België openbaar gemaakt. In het afgelopen jaar zijn er steeds meer gevallen van agressie te betreuren in en rond Belgische stadions en worden er ook meer stadionverboden uitgedeeld.

In 2014 liepen 664 mensen een stadionverbod op, dat zijn er liefst 20% meer dan het jaar daarvoor. De overgrote meerderheid van die verboden werden opgelegd door Binnenlandse Zaken zelf, maar in zeven procent van de gevallen was het zelfs de rechtbank die de 'supporters' de toegang tot het stadion ontzegde. In totaal liepen er in 2014 ongeveer duizend mensen rond die een stadionverbod hebben: een derde daarvan zat nog lange straffen uit die in de jaren daarvoor waren opgelegd.

Het wangedrag van de fans brengt als geluk bij een ongeluk wel een aardig centje op. De staat heeft afgelopen 450.000 euro aan boetes geïnd. De minimumboete voor wangedrag is maar liefst 250 euro, en kan ook oplopen tot 5.000 euro. Ook de stadionverboden zelf kunnen een tijdje duren: voor de ergste inbreuken worden straffen tot vijf jaar opgelegd.