België walst over Hongaren heen en kraker met Wales met vertrouwen tegemoet zien

België walst over Hongaren heen en kraker met Wales met vertrouwen tegemoet zien

26-06-2016 22:49

België heeft zich vlotjes gekwalificeerd voor de kwartfinales van het EK. De Rode Duivels zetten Hongarije opzij met 4-0 na doelpunten van Toby Alderweireld, Michy Batshuayi, Eden Hazard en Yanncik Carrasco. Vrijdagavond strijden de Duivels met Wales in Lille om een stek bij de laatste vier op het toernooi.

Al van bij het startsignaal toonden de Duivels hun aanvallende intenties. Marc Wilmots had zijn team de opdracht gegeven om hoog druk te zetten. Die aanpak loonde, want de Hongaren kwamen zeer moeilijk tot voetballen. België kreeg ook al meteen enkele mogelijkheden. Na nog geen tien minuten konden de Belgische supporters in Toulouse voor het eerst juichen.

Kevin De Bruyne schilderde een vrije schop perfect op het hoofd van Toby Alderweireld, die hard binnenknikte. Een droomstart dus voor de Duivels, die niet van plan waren de voet van het gaspedaal te halen. De Belgen creëerden heel wat kansen, maar de scherpte in de eindfase ontbrak. Onder meer Dries Mertens maakte enkele keren de verkeerde keuze.

Rusten bij 0-1
Verder toonde De Bruyne zich gevaarlijk. Twee van zijn schoten verdwenen in de handen van Gabor Kiraly, terwijl de Hongaarse doelman een knappe vrije trap van de Manchester City-middenvelder tegen de dwarsligger duwde. De Hongaren konden daar enkel twee gevaarlijke schoten van Gergo Lovrencsics en Balazs Dzsudzsak tegenover plaatsen.

België ging dus rusten met een minimale voorsprong. In de tweede helft probeerden de Duivels die uit te breiden onder impuls van een weergaloze Eden Hazard. De vleugelaanvaller schoot al in de eerste minuut van de tweede periode hard op de vuisten van Kiraly. Opnieuw liet de geruststellende tweede treffer echter op zich wachten.

Zo kwamen de Hongaren rond het uur zowaar wat beter in de wedstrijd. Thomas Vermaelen blokte een kopbal van Adam Szalai af, terwijl Thibaut Courtois een fraaie redding in huis had op een afgeweken schot van Adam Pinter. Tussendoor kregen Marc Wilmots & co een kleine domper te verwerken: Vermaelen pakte geel en mist de kwartfinale tegen Wales.

Eindelijk verlossing in slotkwartier
Het was wachten tot de laatste vijftien minuten om opgelucht adem te kunnen halen. Hazard wilde passen op Axel Witsel, maar ging zelf achter de bal aan. Zijn voorzet bereikte Michy Batshuayi, pas ingevallen voor Romelu Lukau, die moederziel alleen kon binnenduwen. De Belgen waren eindelijk bevrijd en Hazard zette de kroon op zijn impressionante wedstrijd. Hij plaatste na een straffe dribbel knap in de verste hoek.

De aanvoerder kreeg nog een applauswissel, terwijl de Hongaren helemaal in het canvas hingen. In het ultieme slot kon ook Yannick Carrasco nog scoren. België plaatst zich dus met sprekend gemak voor de kwartfinale, vrijdagavond om 21u. Daarin treffen de Rode Duivels het Wales van Gareth Bale.