Absolute slotfase biedt opnieuw soelaas voor geplaatst Frankrijk

Absolute slotfase biedt opnieuw soelaas voor geplaatst Frankrijk

15-06-2016 22:55

Frankrijk heeft in de tweede groepswedstrijd ternauwernood verrassend puntenverlies voorkomen. Het gastland beet zich lange tijd stuk op Albanië, dat in de slotminuut moest buigen (2-0). 

Bondscoach Didier Deschamps verraste vooraf vriend en vijand door sterren Antoine Griezmann en Paul Pogba rust te gunnen en op de bank te posteren. Anthony Martial en Kingsley Coman werden aangewezen als vervangers. Toeval of niet, zonder het tweetal had Frankrijk zijn handen vol aan het verrassend sterke Albanië, dat net als Roemenië bijzonder taai bleek voor Les Bleus.

De Fransen hadden weliswaar het meeste balbezit in de eerste helft, maar het duurde lang voordat de Albanezen in verlegenheid werden gebracht. Met name Olivier Giroud kende een ongelukkige avond en liep telkens verkeerd, waardoor hij niet aanspeelbaar was voor zijn ploeggenoten. Zonder ook maar een enkele doelpoging zochten beide ploegen na 45 minuten de kleedkamers op.

Ongelukkige Giroud
Na rust kwam Frankrijk een stuk feller voor de dag. Vrijwel direct vanaf de aftrap kopte Coman net naast. Het was echter Albanië dat als eerste aan een doelpunt mocht ruiken. Ledian Memushaj verraste Bacary Sagna bij een voorzet, maar zag zijn inzet op de paal belanden. Niet veel later overkwam Giroud hetzelfde, nadat hij eerst al centimeters naast had gekopt.

Toen de tijd begon te dringen en Griezmann, Pogba en ook André-Pierre Gignac binnen de lijnen waren gekomen, startte Frankrijk een slotoffensief. Enkele keren kroop Albanië door het oog van de naald en het eerste punt ooit op een EK leek te worden binnengehaald. Tot de negentigste minuut en Griezmann met een kopbal de verlossing bracht voor Frankrijk. Dimitri Payet tekende niet veel later met een individuele actie voor de tweede Franse treffer. Frankrijk heeft nu zes punten en al zeker is van de volgende ronde. Albanië blijft ondanks een dapper optreden puntloos.