Antwerp hoort kassa al rinkelen door Ilenikhena: 'Maar 30 miljoen is uitzonderlijk'

Antwerp hoort kassa al rinkelen door Ilenikhena: 'Maar 30 miljoen is uitzonderlijk'

24 april - 14:20 Laatste update: 16:44
7

Royal Antwerp FC schakelt weer over in bouwmodus. Binnen de twee jaar zou een gloednieuwe Tribune 2 moeten verrijzen. Daar zijn uiteraard centjes voor nodig. Om het project te bekostigen, mikt The Great Old onder meer op een lucratieve verkoop van George Ilenikhena. Hoeveel de zeventienjarige spits dan juist moet opleveren, valt echter moeilijk te bepalen.

Met de transfer van Ilenikhena deed Antwerp vorige zomer hoe dan ook een gouden zaak. De Franse Nigeriaan stapte voor zes miljoen euro over van Amiens SC. Geen misselijk bedrag voor een jongen die toen pas zestien was geworden. Ilenikhena lijkt de verwachtingen echter in te lossen: in zijn eerste seizoen, waarin hij slechts geleidelijk gebracht wordt door Mark van Bommel, was hij toch al goed voor veertien doelpunten.

Het zijn die cijfers in combinatie met zijn jeugdigheid die buitenlandse scouts ongetwijfeld al overstag hebben doen gaan. Samen met die ene bijzondere treffer, natuurlijk, de winnende tegen FC Barcelona in de Champions League (3-2). Daarmee ging Ilenikhena de wereld rond. Volgens Het Nieuwsblad hoopt Antwerp daarom stiekem op een som tussen 30 en 40 miljoen euro. De krant waarschuwt echter meteen dat dat niet erg realistisch is.

Uitzonderlijk
Een vergelijkende studie leert immers dat sinds 2020 (corona) slechts vier spelers van onder de achttien jaar voor 30 miljoen euro of meer verkast zijn. Dat zijn niet de minsten: Endrick voor 45 miljoen euro (2024, van Palmeiras naar Real Madrid), Vitor Roque voor 40 miljoen euro (2024, van Club Athlético Paranaense naar Barcelona), ex-Anderlecht-spits Fabio Silva voor 40 miljoen euro (2020, van Porto naar Wolverhampton) en tot slot ook Eduardo Camavinga, voor 31 miljoen euro (2021, van Rennes naar Real Madrid).

Als Antwerp een Camavinga-achtig bedrag verwacht, zal het Ilenikhena toch nog wat nadrukkelijker in het uitstalraam moeten plaatsen. Volgens Transfermarkt ligt de huidige transferwaarde van Ilenikhena op ... tien miljoen euro. Lang niet slecht, maar toch een flink stuk onder die kaap van de 30. Als de Nigeriaan er nog enkele binnenjast in deze Champions' Play-Off of pakweg de bekerfinale, zal zijn waarde ongetwijfeld snel toenemen.