19 april - 21:54
15

In de Challenger Pro League zijn vrijdag de beslissingen gevallen over rechtstreekse promotie en degradatie. Dender en KV Oostende mocht vieren. Club Luik en Seraing waren de pechvogels van de dag.

Beerschot – Patro Eisden 0-1
Voor Beerschot stond er op de slotspeeldag niets meer op het spel. De Ratten waren al kampioen en konden hun seizoen op eigen veld in schoonheid afsluiten. Patro zakte op de voorlaatste speeldag door het ijs, waardoor promotie een pak moeilijker werd. Voor de rust viel er op het Kiel amper iets te beleven. Ook na de rust bleef de brilscore lang op het bord. Uiteindelijk brak Bamona in de 83e minuut de ban voor de bezoekers. Een belangrijk doelpunt, want de Limburgers eindigden zo alsnog op de zesde plaats en maken via de eindronde nog kans op promotie.

Francs Borains – Dender 0-3
De bezoekers hadden de beste papieren om tweede te eindigen in de Challenger Pro League. Winst tegen Francs Borains en de promotie naar de Jupiler Pro League was een feit. In de openingsfase hadden de troepen van Simons het lastig. Ze ontsnapten ook toen de thuisploeg op de lat trapte. Het geluk van de promovendus? Want Dender kwam voor de rust nog op een 0-2 voorsprong. M'Barki opende de score en toen ook nog Nsimba scoorde met een frommeldoelpunt leek de beslissing al voor de pauze gevallen.

Toen Nsimba meteen na de rust opnieuw scoorde leek de match en de promotiestrijd beslist. Toen Francs Borains ook nog een strafschop onbenut liet, was het duidelijk dat het de avond van Dender werd. De bezoekers speelden de match daarna simpel uit en mochten na het laatste fluitsignaal de champagne ontkurken. Volgend seizoen speelt Dender terug op het hoogste niveau!

Lommel – Beveren 3-1
Deze week maakte Lommel bekend dat het een nieuw jeugdcomplex wil bouwen. Op vrijdag kon het rechtstreekse promotie afdwingen. Dan moest het wel winnen van Beveren en hopen dat Dender een steek liet vallen. Zelf kwam Lommel in de eerste helft op voorsprong via Vancsa.

Zulte Waregem – Lierse Kempenzonen 4-1
Essevee was aan het seizoen begonnen als de grote favoriet voor de titel, maar had op de slotspeeldag zijn lot om alsnog rechtstreeks te promoveren niet meer in eigen handen. Het kende tegen Lierse Kempenzonen weinig problemen. Het mocht met een 3-1 voorsprong gaan rusten. In het tweede bedrijf zette Labie de eindstand op het bord. Essevee eindigt het seizoen op de vijfde plaats en speelt de eindronde voor promotie.

Club Luik – Jong Genk 5-0
Via een strafschop kwam de thuisploeg vrijdag op voorsprong. Nyssen trapte de elfmeter tegen de touwen. Voor de bezoekers was het een eindeseizoenswedstrijd, terwijl Club Luik nog hoopte op de top zes. Arslan verdubbelde iets voorbij het halfuur de score. Na de rust legde de thuisploeg er nog drie in het mandje. De bezoekers eindigden met tien.

KV Oostende – SL16 FC 2-1
Het was een zwaar seizoen voor KV Oostnde, maar op de slotspeeldag pakte de Kustploeg zijn laatste reddingsboei. Het won van SL16 FC. Dewaele en Berte zorgden voor een dubbele voorsprong. Benjdida maakte het daarna weer spannend aan de kust. Door de ontwikkelingen in Seraing moest men zich bij Oostende evenwel weinig zorgen maken. Oostende heeft zich alvast sportief gered in 1B.

Seraing – Deinze 1-2
De vrije val van Seraing blijft duren. Vorig seizoen speelden de Metallo's nog in de Jupiler Pro League. Dit seizoen konden ze zich niet handhaven in de Challenger Pro League. Het ging thuis kopje onder tegen Deinze. De bezoekers eindigen het seizoen op de derde plaats en spelen later de eindronde.