Anderlecht is niet uit de zorgen met Lombaerts, ook een Dendoncker-kloon nodig

Anderlecht is niet uit de zorgen met Lombaerts, ook een Dendoncker-kloon nodig

22-08-2016 13:30
3

In de rubriek ‘Teruggefloten’ analyseert VoetbalPrimeur.be de (Belgische) voetbalactualiteit. Ditmaal nemen we Anderlecht onder de loep. 

Medelijden hadden we zondag met Davy Roef. Niet vanwege zijn eigen doelpunt – dat was pure pech -, maar wel vanwege de verdediging, die de doelman voor zich had. René Weiler koos tegen Eupen voor Stephane Badji, Kara Mbodji, Bram Nuytinck en Olivier Deschacht. Wij vroegen ons hardop af, wat erger is: 'een eigen doelpunt maken of weten dat die vier voor je staan?'

Veel te kiezen had Weiler niet. De Zwitser was eerder veroordeeld tot het viertal. Zijn drie beste flankverdedigers liggen in de lappenmand en centraal heeft hij geen andere opties. Michaël Heylen is een toffe jongen, maar de ultieme Anderlecht-speler is hij niet. Weiler mag dan wel nieuw zijn op Anderlecht. Indien hij de komende tien dagen niet op tafel klopt, zal hij snel een oudgediende zijn.

Dat Anderlecht nood heeft aan een extra centrale verdediger is niet nieuw. De leemte die Chancel Mbemba achterliet, is na een jaar nog altijd niet opgevuld. Dat Anderlecht Kara kocht voor 4,5 miljoen euro is een schande. Buiten wat lengte en kracht, beschikt hij als voetballer over weinig pluspunten. Toen paars-wit hem haalde, klonk het in Brussel dat ‘Anderlecht één van de twee centrale verdedigers van KRC Genk aantrok, die het vaakst de nul hield’. De andere staat nu op het punt om voor 45 miljoen euro naar Chelsea te vertrekken. Sterk staaltje scouting! 

Een extra inspanning
Anderlecht lijkt de komende dagen een extra inspanning te gaan doen voor Nicolas Lombaerts. Een goede zet. Op voorwaarde dat je beseft wat Lombaerts voor voetballer is. Ook hij is niet de uitvoetballende verdediger, die Anderlecht zoekt. Hij kan wel de leider worden in defensie en dat is toch al iets. 

Zelfs als Anderlecht Lombaerts aantrekt, is het nog niet uit de zorgen. Naast Lombaerts heeft het nood aan een man, die van achteruit het spel kan verdelen. Eigenlijk heeft het die al in de rangen met Leander Dendoncker. De middenvelder heeft alles wat Anderlecht zoekt. Er zijn enkel twee problemen. Dendoncker is onmisbaar op het middenveld en zelf ziet hij zich niet als een verdediger.

Er rest Anderlecht dus niets anders dan fors te gaan investeren. Investeert het de miljoenen van Dennis Praet en Steven Defour niet, dan dreigt het voor het derde jaar op rij geen kampioen te worden. Dat terwijl twee aankopen het verschil tussen 33 en 34 titels betekent.

Daan Slingers
Hoofdredacteur VoetbalPrimeur.be