Rode Duivels moeten hopen op winst van Wales en Engeland en dit is waarom

Rode Duivels moeten hopen op winst van Wales en Engeland en dit is waarom

20-06-2016 09:45

Dankzij de winst tegen Ierland (3-0) mag België stilaan hopen op de volgende ronde. Bij winst tegen Zweden zijn de Belgen zeker van de volgende ronde. Bij een gelijkspel ook, maar bij een verlies wordt het rekenen. Al kunnen Engeland en Wales nog een pak helpen.

We gaan er even jammer genoeg van uit dat we verliezen tegen de Zweden. Dan wordt het nog even bibberen en afwachten op het resultaat van de wedstrijd tussen Italië en Ierland. Als Ierland wint, staan de Rode Duivels laatste en eindigt het EK. Maar als de Rode Duivels uiteindelijk op de derde plek eindigen, wordt het even rekenen.

De beste vier derdes uit de zes groepen gaan door naar de volgende ronde. Daarvoor wordt gekeken naar het aantal punten, doelsaldo, gescoorde doelpunten, fairplay en de UEFA-cöefficient (in die volgorde.) Al moeten we eigenlijk vooral hopen dat Engeland en Wales dinsdag hun wedstrijd winnen.

Rekenen
Als de Britse landen hun wedstrijd winnen, eindigt Slovakije al zeker op de derde plek in de stand. Dan heeft het drie punten, hetzelfde aantal als Albanië (dat al zijn wedstrijden al heeft gespeeld). België maakt dan een grote kans om zeker te zijn van de volgende ronde, als we kijken naar het doelpuntensaldo.

Albanië heeft een saldo van -2, terwijl Slovakije er dan minstens eentje heeft van -1 (momenteel staat dat op 0). Bij een verlies tegen Zweden is de kans dus bijzonder groot dat de Rode Duivels ook doorgaan. Het huidige doelpuntensaldo van onze jongens staat namelijk op +1. En een verlies met meer dan drie doelpunten verschil is hoogst onwaarschijnlijk. Er rest ons dus dinsdag maar één taak: supporteren voor Wales en Engeland!