Jonge lefgozer is de échte leider in de kleedkamer van Club Brugge
"Mocht de ploeg toespreken"

Jonge lefgozer is de échte leider in de kleedkamer van Club Brugge

19-12-2014 08:49

Mathew Ryan scheert dit seizoen hoge toppen met Club Brugge. Niet alleen is er de overwintering in de Europa League en de koppositie in eigen land, maar ook individueel heeft hij heel wat progressie gemaakt. Ondertussen heeft hij zich ontpopt tot leider in de Brugse kleedkamer.

Je ziet het op het veld eigenlijk ook al: Ryan staat constant te coachen en deelt regelmatig een schouderklopje of een uitbrander uit. Naast het veld is dat kennelijk niet anders: "Ik zit ondertussen op een niveau waarbij ik de ploeg voor de match mag toespreken", zegt de jonge doelman trots.
"Aanvoerder Timmy Simons gaf me die kans en ik vind het geweldig.", vertelt Ryan aan De Morgen. "Ik hield het eenvoudig en zei: 'Jongens, we staan eerste omdat we veel dingen goed doen en we staan eerste omdat we leren uit de dingen die we fout doen."

Zijn mentor Jim Fraser is helemaal niet verbaasd over deze evolutie: "Bij jonge doelmannen die écht goed zijn, zie je heel snel leiderschapskwaliteiten.
Dat moet, anders kunnen ze hun defensie niet organiseren. Ryan doet het bij de nationale ploeg uitstekend en ook in Brugge zie ik hem heel soeverein regeren over zijn verdedigers. Dat hij zoiets als 22-jarige voor elkaar krijgt, ondanks de taalbarrière, zegt veel. Hij kan dé leider van blauw-zwart worden."
Toch heeft Fraser ook nog een waarschuwing in petto voor de jonge doelman: "Ryan legt zichzelf te veel druk op, dat kan verstikkend werken. Op het WK zag je bijvoorbeeld dat hij het soms té goed wou doen."