Van den Brom (ex-Genk) over samenwerken met Van Basten: 'Hij begreep onkunde niet'

Van den Brom (ex-Genk) over samenwerken met Van Basten: 'Hij begreep onkunde niet'

8 mei - 16:18

John van den Brom, de voormalige hoofdtrainer van KRC Genk en RSC Anderlecht, werkte met de nodige bekende namen als assistent, maar Marco van Basten spant de kroon. De oud-topvoetballer was de rechterhand van Van den Brom bij AZ en dat heeft hij geweten. Van Basten kon volgens de trainer niet omgaan met de onkunde van sommige spelers.

In het seizoen 2014/2015 werd Van Basten na drie wedstrijden als hoofdtrainer de assistent van Van den Brom bij AZ. De trainer is in eerste instantie vereerd om samen te werken met de oud-topvoetballer. "Als je dan met hem kan en mag samenwerken…", klinkt het in de podcast Fresia en Milan Parkeren de Bus van ESPN.

"Dat was niet zo makkelijk in het begin hoor", gaat Van den Brom verder. De huidig analist van Ziggo Sport was erg zoekende tijdens die periode. "Het moeilijkste met Marco was vooral: wat voor persoon ben je? Wat wil je? Hij was zo perfectionistisch. Hij vond het vooral moeilijk om de onkunde van spelers te begrijpen. Dat snap ik. Als je zo goed was als dat hij was. Dan moet je ermee aan de slag."

"Hij kon zich niet voorstellen dat als een spits één op één kwam te staan dat hij dan op de keeper schoot", geeft Van den Brom als voorbeeld. "Dan zei ik: Marco, jij hebt ook weleens gemist. Nee, ik heb nooit gemist", reageerde Van Basten dan. Van den Brom kan erom lachen. "Dat jaar heb ik heel veel geleerd", aldus de trainer. Naast Van Basten werkte Van den Brom ook met trainers als Arne Slot, Pascal Jansen en Maurice Steijn als assistent. Het trio was begin dit seizoen nog werkzaam bij drie van de huidige top vijf clubs van Nederland. 

Volgend seizoen staat Van den Brom voor de groep bij het al gedegradeerde Vitesse. Dan zullen de Arnhemmers wel moeten blijven voortbestaan. Op 17 mei wordt er een oordeel geveld over Vitesse door de licentiecommissie van de KNVB.   

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.