De Tien: meest sensationele wedstrijden in de WK-historie

De Tien: meest sensationele wedstrijden in de WK-historie

10-07-2014 10:10
2

Duitsland zorgde dinsdagavond voor een gigantische sensatie door in de halve finale van het WK voetbal met 7-1 van Brazilië te winnen. Bij de mondiale titelstrijd waren in het verleden vaker verrassende uitslagen, maar zo gek als in de halve eindstrijd in Belo Horizonte ging het nog niet eerder. Een overzicht.

1950, groepsfase: Verenigde Staten - Engeland 1-0
Een groep Amerikaanse amateurvoetballers verslaat het 'grote' Engeland in de groepsfase. De fans in het stadion van Belo horizonte zijn met stomheid geslagen als Joe Gaetjens in de eerste helft de score opent. Deze wedstrijd stond tot dinsdag bij veel mensen bekend als grootste WK-sensatie.

1950, finale: Uruguay - Brazilië 2-1
Brazilië lijkt op weg naar de eerste wereldtitel. Het format van het WK was in die tijd nog anders. Een gelijkspel tegen Uruguay zou voor de Brazilianen volstaan. Ze verliezen echter met 2-1. De Braziliaanse bevolking is in shock na 'Maracanazo'.



1954, finale: West-Duitsland - Hongarije 3-2

Favoriet Hongarije won eerder in het toernooi met liefst 8-3 van West-Duitsland. In de eindstrijd gaat het voor de Hongaren echter mis. Helmut Rahn maakt in de 84e minuut het winnende doelpunt en zorgt voor 'Het wonder van Bern'.



1966, groepsfase: Noord-Korea - Italië 1-0

Noord-Korea is de grote onbekende op dit WK. Tweevoudig wereldkampioen Italië laat zich verrassen.



1974, groepsfase: Oost-Duitsland - West-Duitsland 1-0
Deze wedstrijd werd ook wel gezien als de strijd tussen het kapitalisme en het communisme. West-Duitsland is favoriet, maar Jürgen Sparwasser helpt zijn land aan een overwinning van 1-0. West-Duitsland herstelt zich later dat toernooi en wint de wereldbeker voor de tweede keer.

1982, groepsfase: Algerije - West-Duitsland 2-1
Niemand verwachtte iets van het nietige Algerije. De Duitsers onderschatten de Noord-Afrikanen en verliezen met 2-1. Door een overwinning op Oostenrijk (1-0), gaan Duitsland en Oostenrijk door en moet Algerije naar huis. De Algerijnen zijn nu nog boos over 'Het bedrog van Gijon'.

1990, groepsfase: Kameroen - Argentinië 1-0
De Afrikaanse landen speelden voor 1990 geen grote rol bij wereldkampioenschappen. Kameroen zorgt voor een doorbraak door Argentinië met 1-0 te verslaan. Omam Biyik maakt het enige doelpunt.

2002, groepsfase: Senegal - Frankrijk 1-0
Opnieuw zorgt een Afrikaans land voor een stunt tegen een grootmacht. Regerend wereldkampioen Frankrijk gaat ten onder tegen Senegal.



2014, groepsfase: Nederland - Spanje 5-1
Een resultaat waar niemand rekening mee hield. Oranje neemt in zijn eerste groepsduel van het WK in Brazilië wraak voor de verloren finale van vier jaar eerder in Zuid-Afrika. En hoe!

2014, halve finale: Duitsland - Brazilië 7-1
Met vier doelpunten in 6 minuten tijd laat Duitsland niets heel van gastland Brazilië.