Belgisch voetbal doet aanbevelingen aan politiek voor nieuw sociaal contract

Belgisch voetbal doet aanbevelingen aan politiek voor nieuw sociaal contract

22 april - 14:18
1

De Pro League, Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Koninklijke Belgische voetbalbond stellen in aanloop naar de verkiezingen een nieuw sociaal contract voor tussen het voetbal, de samenleving en het beleid. Laat de Pro League weten via de officiële kanalen.

Met aanbevelingen voor vijf concrete uitdagingen willen de Pro League, Voetbal Vlaanderen, ACFF en de KBVB de populairste sport van het land verder laten groeien, zowel aan de basis als aan de top.

De invloed van het voetbal in België
De Pro League vertelt over de positieve invloed van het voetbal op België. ‘Het bevordert niet alleen de fysieke en mentale ontwikkeling van ongeveer 565.000 voetballers in ons land, ongeacht leeftijd, gender, prof- of amateurniveau. Meer dan 300 lokale sociale projecten helpen elk jaar 100.000 kwetsbare mensen. En ons voetbal levert een positieve economische bijdrage van 3,5 miljard euro per jaar, waarvan 1,2 miljard euro via het profvoetbal en 2,3 miljard euro via het amateur- en jeugdvoetbal’, aldus de Pro League.

De plannen voor de komende vijf jaar 
De Pro League geeft aan wat de plannen voor de komende vijf jaar zijn. De plannen zijn gericht op inclusie, welzijn en duurzaamheid. ‘Zo willen we minstens 250.000 kwetsbare mensen bereiken met onze sociale projecten, maar ook 85.000 meisjes warm maken om aan het voetballen te gaan. De komende 5 jaar engageren de profclubs zich om minstens 50 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van het jeugdvoetbal, het vrouwenvoetbal en het G-voetbal’, geeft de Pro League aan.

Om de positieve sociale impact van het voetbal te vergroten wordt er geen geld aan de overheid gevraagd. Er wordt wel gevraagd om een jaarlijks overleg te organiseren. ‘De Pro League, de Koninklijke Belgische Voetbalbond, Voetbal Vlaanderen en ACFF bundelen voor het eerst hun krachten en schuiven vijf concrete uitdagingen en beleidsvoorstellen naar voren in hun nieuw sociaal contract’, deelt de Pro League.

Het gaat om de volgende vijf uitdagingen

01. Investeringen in onze infrastructuur aanmoedigen;
02. Een klimaat creëren waarin we vrijwilligers kunnen motiveren;
03. Een sterke veiligheidscultuur opzetten;
04. Digitale piraterij aan banden leggen;
05. Stabiel beleid uittekenen om onze internationale concurrentiepositie te bestendigen.