Doek valt na vijf Bundesliga-jaren voor Köln, houdini-act Vertessen en co

18 mei om 17:34

1. FC Köln is volgend seizoen niet te bewonderen in de Bundesliga. De nummer zeventien van Duitsland moest winnen op bezoek bij Heidenheim, maar slaagde daar niet in. Union Berlin wist in de slotfase nacompetitie op spectaculaire wijze af te wenden. VfL Bochum moet daarom vrezen voor degradatie naar de 2. Bundesliga.

Heidenheim - 1. FC Köln 4-1
Vorige week won Köln op miraculeuze wijze van concurrent Union, waardoor de club nog in leven was. Winst op Heidenheim én een nieuwe nederlaag voor Die Eisernen zouden Köln in de Bundesliga houden. Al heel snel werd duidelijk dat Köln het niet ging redden. Heidenheim had na 22 minuten al een comfortabele 2-0 voorsprong in handen dankzij een dubbelslag van Eren Dinkci.

Heidenheim maakte tien minuten voor rust aan alle hoop van Köln een eind, door de 3-0 te maken. Na rust deden de bezoekers nog iets terug, maar van een slotoffensief was geen sprake meer. In de slotfase maakte Heidenheim de 4-1, tevens het slotakkoord.

In 2018/2019 werd Köln voor het laatst kampioen van de 2. Bundesliga, waarna vijf seizoenen op het hoogste niveau volgden. In 2021/2022 werd de club nog knap zevende, twee seizoenen later valt het doek. Naast Köln is ook SV Darmstadt 98 gedegradeerd. Dat wist die club echter al een paar weken.

Union Berlin - SC Freiburg 2-1
Door de voor Union gunstige tussenstand bij Köln was al vroeg op de zaterdagmiddag bekend dat directe degradatie voorkomen werd. Er moest echter gewonnen worden - en dan was het afwachten wat er bij Bochum zou gebeuren - om vijftiende te eindigen en dus veilig te zijn. Freiburg was vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij en wilde dolgraag winnen om Europees voetbal veilig te stellen.

Met onder meer Yorbe Vertessen loerde Union op de counter, al kwamen daar geen grote kansen uit. Vijf minuten na zijn invalbeurt maakte Benedict Hollerbach, de vervanger van Vertessen, de bevrijdende 1-0. Vanaf dat moment was het billenknijpen voor Union, dat moest hopen op een gunstige uitslag bij Werder Bremen - Bochum. In de omschakeling had Union dé kans op de 2-0 en daarmee de beslissing, in de tegenstoot tekende oud-PSV'er Ritsu Doan voor de 1-1.

Het werd even ijzig stil in Stadion an der Alten Försterei. De aanhang Union naar voren schreeuwde, met succes. In de blessuretijd kreeg Union een penalty. Een goal zou lijfsbehoud betekenen. Kevin Volland nam zijn verantwoordelijkheid, maar miste. De rebound werd benut door Janik Haberer, die voor ongekend veel emotie zorgde op de tribunes in Berlijn. Union is veilig, terwijl Freiburg niet Europa in gaat.

Werder Bremen - VfL Bochum 4-1
Bochum wist dat het aan een punt genoeg had om zich veilig te spelen. Dat punt zou er niet komen. Al in minuut zes maakte Werder Bremen de 1-0. De bezoekers legden zich daar niet bij neer en waren naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Een zeer goede fase na rust werd niet bekroond, waarna de thuisploeg de genadeklap toediende.

In minuut 78 en tachtig scoorde Werder twee keer en daarmee was het verzet van Bochum gebroken. Bochum maakte nog de eretreffer, maar die werd teniet gedaan door Romano Schmid, die de 4-1 maakte. Bochum dacht veilig te zijn door de uitslag bij Union, maar kreeg te horen dat daar in de extra tijd de 2-1 was gevallen. Bochum is dus veroordeeld tot het spelen van play-offs voor promotie/degradatie.

Daarin is Fortuna Düsseldorf, de nummer drie van de 2. Bundesliga, de tegenstander. St. Pauli en Holstein Kiel promoveren direct.