Het rapport van Van Bommel: historie als kampioenenmaker, toch nog slag om de arm

Het rapport van Van Bommel: historie als kampioenenmaker, toch nog slag om de arm

5 mei - 11:00 Laatste update: 14:10

Officieel is het nieuws nog niet, maar het heeft er alle schijn van dat Mark van Bommel aan zijn laatste wedstrijden bezig is als hoofdcoach van Royal Antwerp FC. De Nederlander staat voor eeuwig en drie dagen in de geschiedenisboeken van de club door het historische 2023. Waar hij terecht komt, is nog koffiedik kijken, maar voor zijn volgende werkgever maakt VoetbalPrimeur.be graag zijn rapport op.

GESLAAGDE COMPETENTIES

People management ✅
Als Antwerp 'Den Dubbel' aan één kracht te danken heeft, is het de samenhorigheid tussen de spelers. Van Bommel gaf zelf meermaals aan dat hij niet eerder een selectie had meegemaakt die zozeer aan elkaar hing. De feiten geven hem gelijk: in zijn twee jaar durende heerschappij klonk er werkelijk nooit een onvertogen woord, werd er nimmer met flesjes geschopt en zelfs een wegwerpgebaar bij een vervanging was uit den boze. 

Communicatie met de media ✅
Helder, nuchter en rechtuit. Die kernwoorden vormen de rode draad doorheen de perspraatjes en interviews van Van Bommel. Uiteraard heeft iedereen altijd zijn eigen kijk op wedstrijden en specifieke situaties, maar onze noorderbuur drukt die steevast met voldoende respect en nuance uit. Met al zijn ervaring in de tas weet hij als geen ander de media te bespelen en te geven wat ze willen.

Houding langs de zijlijn ✅
In dit hectische wereldje ook een competentie die een dikke pluim verdient. Terwijl een proportioneel gedeelte van het trainersgilde anno 2024 als hyperkineten langs de zijlijn op en neer springt, blijft Van Bommel erg vaak de rust zelve. Bespeelt hij de arbitrage dan niet? Tuurlijk wel, maar op zijn geheel eigen wijze, namelijk sluw en met persoonlijke babbels. 

Aandacht voor opkomend talent ✅
De jonge wolven uit Deurne-Noord kunnen niet klagen over hun kansen. Van Bommel brengt hen bovendien niet uitsluitend in minuut 93 om de tijd te doden, maar rekent ook écht op hen. Arthur Vermeeren is uiteraard het kroonjuweel van de Antwerp-opleiding tot dusver. Zo'n raspaardje vindt nu eenmaal zijn eigen weg naar de basiself. Maar zou je hetzelfde kunnen zeggen van een Kobe Corbanie of Zeno Van den Bosch? Vooral die laatste is vanuit het niets uitgegroeid tot misschien wel de meest stabiele factor na Nieuwjaar. Met dank aan het vertrouwen van de coach.

Prijzenpakker ✅
Last but certainly not least: een goeie trainer moet vroeg of laat ook eens eremetaal veroveren. Op dat vlak heeft de passage van Van Bommel op de Bosuil iets weg van een strooptocht. De treble (titel, beker, Supercup) kreeg in december vorig jaar nog een prettig sluitstuk met de prestigieuze scalp van FC Barcelona in de Champions League. Als uitsmijter kan Antwerp komende donderdag nog een tweede beker op rij veroveren. Het cv van Van Bommel heeft goed geboerd in Antwerpen!

WERKPUNTEN 📶

Tactisch meesterschap 📶
De prijzenregen uit 2023 is het bewijsstuk van sterke collectiviteit en tactisch heldere richtlijnen. Alle spelers begrijpen wat er van hen verlangd wordt, maar dat komt ook omdat Van Bommel het niet al te moeilijk maakt. Bij voorkeur kiest hij voor een klassieke 4-3-3 met de punt van de driehoek op het middenveld naar voren. Niets wereldschokkends, zoals de hand van de trainer bij pakweg een Miron Muslic of Hein Vanhaezebrouck toch nadrukkelijker opvalt.

Flexibiliteit 📶
Van Bommel gaf het zelf onlangs nog aan: "Ik ben geen trainer die snel verandert". Die standvastigheid heeft Antwerp deugd gedaan in haar beste periodes, denk maar aan de fenomenale 27 op 27 bij de start van het kampioenenseizoen. Nu het anno 2024 allemaal wat minder loopt, is enige flexibiliteit en vernieuwing wel geboden. De Nederlander zou best wat sneller en drastischer mogen proberen om het over een andere boeg te gooien. En nee, Toby Alderweireld in de punt droppen in de laatste tien minuten van een wedstrijd is geen teken van creativiteit meer ...

Voetbalfilosofie 📶
Antwerp scheerde hogere toppen dan ooit, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er de voorbije twee jaar ook (een pak) wedstrijden tussen zaten waarbij het als een inspanning aanvoelde om te blijven kijken. Vooral dit seizoen kiest Van Bommel voor een aanpak die je niet erg aantrekkelijk kan noemen: traag balbezit van achteruit, weinig verrassing in de opbouw en een gebrek aan verticaliteit. In dit post-dubbel-jaar, zonder al te veel druk op de ketel, had er toch wat meer sex appeal mogen inzitten.

Verstandhouding met de directe bazen ❓
Bij deze laatste competentie staat een vraagteken, omdat Van Bommel op dat vlak eigenlijk in een gespreid bedje terecht kwam. Met Marc Overmars is zijn leidinggevende een landgenoot die hem op eigen voorspraak kwam halen. Dan weet je dat je veel krediet krijgt. Die heeft Van Bommel voor alle duidelijkheid ook zelf afgedwongen en behouden. Ook zijn trainersstaf bestaat grotendeels uit vertrouwelingen. Daarom houden we nog een slag om de arm, want bij zijn vorige clubs (PSV en VFL Wolfsburg) durfde er al eens wrevel de kop opsteken.