Mertens wordt verrast met Raymond Braine-trofee: “Heb het moeilijk”

Mertens wordt verrast met Raymond Braine-trofee: “Heb het moeilijk”

16-01-2019 21:38 Laatste update: 21:47

Dries Mertens speelde nog geen minuut in de Belgische Eerste Klasse. Hij schitterde wel in het buitenland en hoe! Mertens scoorde 130 keer in het buitenland en kreeg daarvoor tijdens het Gala van de Gouden Schoen de Raymond Braine-trofee. Dat deed wel wat met de Rode Duivel.

Meer dan tachtig jaar was Raymond Braine de Belg die het vaakst in het buitenland scoorde. Bij Sparta Praag knalde hij in de jaren dertig van de vorige eeuw de ene na de andere goal binnen. Uiteindelijk zou zijn teller in het buitenland stoppen op 128 goals. Mertens verbrak onlangs dat record en zit nu aan 130 stuk. Mertens trof in Nederland raak voor AGOVV Apeldoorn, FC Utrecht en PSV. In Italië knalde hij raak voor Napoli.

Nadat Mertens het record van Braine af had genomen sprak hij de gevleugelde woorden dat hij voor die prestatie een trofee wilde hebben. Woensdag op het Gala van de Gouden Schoen kreeg Mertens zijn prijs. De award werd uitgereikt door Dries zijn vader, Herman Mertens. Dat juist zijn vader Dries de prijs gaf, emotioneerde de Rode Duivel.

"Dat ik de prijs uit de handen van mijn vader krijg, doet me enorm veel. Ik word er een beetje emotioneel van”, zei Mertens met een trillende stem. “Mijn papa is heel belangrijk voor mij. Hij staat altijd voor me klaar. Hij is er altijd voor mij samen met mijn mama en iedereen. Ik vind dit heel leuk. Normaal is het eenvoudig om cool te blijven, maar met mijn papa naast mij heb ik het moeilijk."