Antwerp-fans zochten altijd de grens van toelaatbare op, minderheid gaat erover

"Antwerp-fans zochten altijd de grens van toelaatbare op, minderheid gaat erover"

01-10-2021 19:46
17

Royal Antwerp FC heeft zich van haar slechtste kant laten zien in Europa: voetzoekers op het terrein, vechtpartijen in de tribune ... Het staat nu al vast dat het duel tegen Eintracht Frankfurt een staartje zal krijgen. Journalist Peter Goris kan die wandaden niet goedkeuren en zag het naar eigen zeggen al eerder aankomen.

De avond kan nog het best omschreven worden als "een nachtmerrie", klinkt het bij Sporza. De Antwerp-supporters omschrijft hij als "rauw en volks". "Ze zijn er zelfs trots op dat ze marginaal zijn, zo zingen ze toch", beseft Goris. Iedereen weet dat de potjes wel eens durven overkoken bij enkelingen uit het rood-witte legioen. Het zit er in "de ziel", aldus Goris. "De fans hebben altijd de grens van het toelaatbare afgetast. Een minderheid gaat de grens toch continu over."

De journalist en Antwerp-watcher van Gazet van Antwerpen ziet overigens in heel Europa een heropleving van het hooliganisme. Dat viel donderdagmiddag al op, toen Frankfurt-fans amok maakten in Deurne-Noord. Goris vraagt zich dan ook af "hoe zo'n 300-tal fans van Frankfurt op een parking van een grootwarenhuis kunnen overnachten en daarna ongestoord in een soort oorlogsmars naar café kunnen optrekken, zonder dat één politieagent hen tegenhoudt."

Dat betekent uiteraard niet dat de acties van de Antwerp-fans tijdens de wedstrijd gerechtvaardigd zijn. "Maar het is niet zo dat een ontoelaatbare provocatie een ontoelaatbare reactie rechtvaardigt. Een voetzoeker naar een speler gooien, dat is crimineel", laat hij niets aan de verbeelding over. Hoe dan ook zal Antwerp zich moeten opmaken voor een sanctie van de UEFA. Goris schat die in op één speeldag achter gesloten deuren.