Uitkijken naar speeldag 10: Wonden likken en met argusogen naar Anderlecht-Club

Uitkijken naar speeldag 10: Wonden likken en met argusogen naar Anderlecht-Club

01-10-2021 13:00 Laatste update: 23:15
3

De Jupiler Pro League 2021-2022 duikt de dubbele cijfers in! Tijdens dit eerste weekend van oktober staat alweer speeldag tien van onze vaderlandse competitie op de agenda. Wat mag de modale voetbalfan daarvan verwachten? VoetbalPrimeur.be omcirkelt uit al het lekkers vijf niet te missen agendapunten.

Drempelvrees
We wensen het niemand toe, maar het zou wel eens een donker weekend kunnen worden voor (de fans van) Standard Luik. Vrijdagavond al stappen De Rouches de bus op richting Mechelen, waar een lastige pot wacht tegen een elftal dat na die ferme oplawaai bij RSC Anderlecht (7-2) opvallend solide voor de dag komt. Voor Standard zelf is het intussen vijf voor twaalf voorbij. De kansloze 4-0-nederlaag bij Union Saint-Gilloise en de pijnlijke kraker tegen de grote Brusselse vijand (0-1) kregen een jammerlijk vervolg in de thuiswedstrijd met Sint-Truiden (1-2). Geen defensieve stabiliteit, geen creativiteit, geen kansen, geen doelpunten: de Luikenaars staan op de rand van een existentiële crisis. Aan Mbaye Leye om water te vinden in de woestijn.

Europese wonden likken
Zo gracieus Club Brugge zich langs RB Leipzig gleed, zo onhandig struikelden Royal Antwerp FC en KRC Genk over hun Europese (thuis)horde. Een tweetal uur nadat de nochtans ijzersterke Dinis Almeida The Great Old in extremis een verdiend punt ontzegde door aan het knoeien te slaan, ging de vicekampioen met de billen bloot tegen Dinamo Zagreb. Aan beide titeluitdagers om zich te herpakken. Dat zal wel tegen een lastige tegenstander moeten gebeuren: Antwerp ontvangt KAA Gent, dat wél zegevierde in Europa, en Genk trekt naar revelatie KAS Eupen. In het spoor van Club Brugge blijven is de opgave. Of, wie weet, eroverheen wippen …

Met het telraam naar de kelderkraker
Amper elf dagen na zijn aanstelling staat Javier Torrente al voor een cruciale pot in zijn missie als redder van K. Beerschot V.A.. Na de rampzalig verlopen generale repetitie tegen Eupen (0-3-verlies en twee rode kaarten) brengt de rode lantaarn een ongetwijfeld gespannen bezoek aan Oud-Heverlee Leuven, dat voorlaatste staat. Dat ene plekje verschil vertaalt zich cijfermatig wel in een kloof van liefst zeven punten. Reken daar een hypothetische nederlaag aan Den Dreef bij … In Argentinië zal men ook wel tot tien kunnen tellen.

Anderlecht – Club
Dé Klassieker uit België, welke voetbalfanaat gaat daar nu niet voor zitten? Hardnekkiger dan de voorbije jaren gelooft de recordkampioen erin dat er wel degelijk wat te rapen valt tegen de rivaal uit Brugge. Ondanks de blijvende wisselvalligheid blijkt Anderlecht in haar sterkste periodes een te vrezen elftal. Aan de overzijde tankte Club Brugge zowat een space shuttle aan vertrouwen in Oost-Duitsland. Gezien de historische lading van de affiche is het uitgesloten dat die boost zal vervallen in arrogantie en/of nonchalance. Laat dat eerste fluitsignaal maar komen!

De argusogen van Martinez
Eén iemand zal de individuele prestaties van de komende dagen nog net wat nadrukkelijker in het oog houden: Roberto Martinez. Deze vrijdag maakte de bondscoach zijn selectie bekend voor de Final Four van de Nations League, dat qua status uiteraard niet kan tippen aan een EK of WK, maar wel degelijk over voldoende aantrekkingskracht beschikt om er vol voor te gaan. Daarbij zitten ook drie JPL-afgevaardigden uit het Brugse. Simon Mignolets rol in de schaduw is welomlijnd, maar Charles De Ketelaere en Hans Vanaken zouden zomaar hun stempel kunnen drukken op de ontmoetingen met Frankrijk en Italië of Spanje. Hun overweldigende prestaties in de Champions League spreken boekdelen, al is er onderaan de sollicitatiebrief nog voldoende plek voor een vet uitroepteken tegen Anderlecht.