Zorgt documentaire voor vervolgingen? Verjaringstermijn van acht jaar

Zorgt documentaire voor vervolgingen? Verjaringstermijn van acht jaar

30-09-2021 07:00
34

De RTBF-documentaire die gisteren werd uitgezonden doet heel wat stof opwaaien. Volgens Het Laatste Nieuws kunnen de onthullingen eventueel tot een strafonderzoek een vervolgingen leiden.

Dat zal echter niet meteen van start gaan. ‘Vooraleer bepaalde betrokkenen eventueel te vervolgen moet het bondsparket groen licht krijgen om gerechtelijke stukken uit het strafonderzoek van Propere Handen te gebruiken: de eindvordering zou nog voor eind dit jaar vallen’, klinkt het.

Bij wedstrijdvervalsing is er ook een sterke bewijslast vereist. Het parket kon al 35 stukken van het strafdossier Propere Handen inzien die ging over de poging tot matchfixing bij KV Mechelen-Waasnland-Beveren. Het onderzoek gaat echter veel dieper en gaat over beleidsbepalers van het Belgische voetbal.

De documentaire kan wel leiden tot mogelijke straffen. ‘De onthullingen uit de RTBF-uitzending kunnen in theorie ook wel leiden tot een melding van wedstrijdvervalsing bij het bondsparket. Op pogingen daarvan staat een verjaringstermijn van acht jaar.’