Voetbal Vlaanderen maakt coronabalans op: minder jeugdteams, veel meer meisjes

Voetbal Vlaanderen maakt coronabalans op: minder jeugdteams, veel meer meisjes

29-09-2021 17:44

Inmiddels draait het professionele en amateurvoetbal weer op volle toeren, maar niemand is vergeten dat ook de voetbalsector hard geleden heeft onder de impact van de coronacrisis. Voetbal Vlaanderen acht het moment gekomen om een balans op te maken van de voorbije drie seizoenen, met goed én slecht nieuws.

Laat ons beginnen met het minder fijne nieuws: tegenover het seizoen 2019-2020 zijn er bij de start van de huidige jaargang negen procent minder jeugdploegjes ingeschreven. Daar valt dus duidelijk een dalende trendlijn waar te nemen. "De gevolgen van de coronacrisis zijn zichtbaar, daar winden we geen doekjes om", geeft Nand De Klerck, woordvoerder van Voetbal Vlaanderen, tekst en uitleg.

Daartegenover doet het Voetbal Vlaanderen deugd om vast te stellen dat het aantal meisjes dat voetbalschoenen aantrekt, sterk vooruitgegaan is. Vanaf april 2021 stelt men een verdubbeling vast van het aantal inschrijvingen ten opzichte van het jaar voordien. In de maand juni lag dat cijfer zelfs op 171 procent. "We willen alle clubs bedanken die de poorten voor meisjes wagenwijd opengooien en een beleid ontwikkelden om jonge meisjes aan te spreken!", plaatst Niki De Cock een dankwoordje. Zij is coördinator bij Futbalista, dat zich uitdrukkelijk inzet voor de integratie van meisjes in de voetbalsport.

De komende maanden en jaren zal Futbalista dan ook blijven inzetten op een verdere toestroom van meisjes. Twee actiepunten staan daarbij centraal: Futbalista Festivals (een soort van initiaties voor meisjes tussen vijf en acht jaar) en Futbalista op school, waarbij vooral gericht wordt op meisjes met een migratieachtergrond.