Ajax wint van Batshuayi en co en beleeft perfecte start in Champions League

Ajax wint van Batshuayi en co en beleeft perfecte start in Champions League

28-09-2021 20:42
1

Ajax heeft dinsdag een belangrijke stap gezet richting overwintering in de Champions League. In een uitverkochte Johan Cruijff Arena werd het (jeugdige) Besiktas redelijk eenvoudig met 2-0 verslagen.

Ajax begon twee weken geleden flitsend aan het nieuwe Champions League-seizoen met een sensationale overwinning op Sporting Portugal, dat geveld werd door Sébastien Haller. De Turkse kampioen Besiktas reisde behoorlijk gehavend af naar Amsterdam. Het miste een aantal belangrijke basisspelers, waaronder Miralem Pjanic. Ajax-trainer Erik ten Hag kon zijn beste elf opstellen. Haller begon weer in de spits en op tien kreeg Steven Berghuis de voorkeur boven Davy Klaassen.

Ajax begon net als tegen Sporting sterk aan de wedstrijd en toonde via Antony en Ryan Gravenberch meteen dreiging, maar de eerste kans was voor Besiktas. De Amsterdammers ontsnapten aan de 0-1 omdat de vogelvrije Michi Batshuayi op de paal schoot. Het aluminium werd kort daarna ook geraakt door Antony.

Ondanks de kans van Besiktas was de grootste dreiging van Ajax, dat na ruim een kwartier spelen ook op een terechte 1-0 voorsprong kwam. Berghuis tekende op aangeven van aanvoerder Dusan Tadic voor zijn tweede Champions League-doelpunt met een zuiver schot in de verre hoek. Besiktas had na het schot op de paal vrijwel niets meer in te brengen en ontsnapte meerdere malen aan de 2-0. De Turkse doelman Ersin Destanoglu stond continu op scherp. Eerst keerde hij een kopbal van Haller en daarna zag hij Tadic in kansrijke positie misperen. Maar op de inzet van Haller kort daarna had hij geen antwoord: 2-0.

Omdat Ajax na rust een stuk minder gevaarlijk was dan in de eerste helft, dreigde een inkakmoment na ongeveer een uur spelen. Het ging vooral over de onrust die werd veroorzaakt door supporters van Besiktas. Vanuit het uitvak gooiden zij vuurwerk in een vak waar Ajax-supporters zaten. Stewards moesten het desbetreffende vak 116 (gedeeltelijk) ontruimen.

Het voetbal ging ondertussen door. En hoewel Ajax nog altijd de bovenliggende partij was en continu op de helft van Besiktas speelde, was het niveau bij lange na niet zo hoog als in de eerste helft. De ploeg van Ten Hag werd opgeschrikt toen Kenan Karaman 2-1 maakte, maar dat ging niet door vanwege buitenspel. De Ajax-trainer bracht met Klaassen en David Neres vers bloed in de ploeg. Neres was in de slotfase nog dicht bij de 3-0, maar dat werd voorkomen door Ersin Destanoglu.

En dus schrijft Ajax opnieuw drie punten bij in de Champions League na een vrij eenzijdige wedstrijd. Over drie weken wacht voor eigen publiek een ontmoeting met Borussia Dortmund.