Referee Department geeft update over 3D-lijn: “Minder discussie, wel meer geduld”

Referee Department geeft update over 3D-lijn: “Minder discussie, wel meer geduld”

28-09-2021 15:13
9

De Pro League zal na de interlandbreak de 3D-hulplijn invoeren. De afgelopen weken waren er tal van discussies over discutabele buitenspelfases. Stephanie Forde, Operations Directors van het Referee Department, geeft tegenover Het Laatste Nieuws meer informatie.

De 3D-lijn liet even op zich wachten. "Met geld had het zeker niets mee te maken", zegt Forde. "Alleen vergeten de mensen dat de 3D-lijn nog niet op punt stond toen we de buitenspellijn introduceerden. We wisten dus op voorhand dat er in bepaalde situaties discussies zouden komen. Dat zou echter een minderheid van de gevallen zijn."

Vanaf speeldag 11 zal de nieuwe technologie worden geïmplementeerd. "We hebben het proces versneld. Vanaf matchdag elf - na de interlandbreak - is het de bedoeling dat we de 3D-technologie kunnen gebruiken. Die is intussen helemaal gebruiksklaar. Zonder onvoorziene omstandigheden moet het lukken om ze de komende weken te implementeren. Indien nodig kunnen we de 3D-lijn dan gebruiken."

Forde waarschuwt alvast dat het bij een VAR-fase nu wel iets langer zal duren. "Het zal nog iets langer duren om de juiste beslissing te nemen. Daar moet iedereen zich wel bewust van zijn. Al komt het de correctheid wel ten goede. En dat is toch doorslaggevend, hé."