Club Brugge en Clement gaan voor nieuwe stunt: ‘Pijnpunten RB Leipzig blootgelegd’

Club Brugge en Clement gaan voor nieuwe stunt: ‘Pijnpunten RB Leipzig blootgelegd’

28-09-2021 10:30 Laatste update: 19:39
4

Club Brugge neemt het in de Champions League op tegen RB Leipzig. Na het gelijkspel tegen PSG hoopt Blauw-Zwart opnieuw op een goed resultaat. Elitescout en huisanalist van VoetbalPrimeur.be Andy Mulders neemt de Duitsers onder de loep.

Verwachte opstelling RB Leipzig:

Tactiek
Ik verwacht ze een 1-3-4-2-1 formatie (zie bovenstaande voorbeeld), zoals ze afgelopen weekend tegen Hertha Berlijn speelden. Dit omdat beide flanken het loopvermogen hebben om de volledige flank te benutten.

Angelino is geschorst voor de wedstrijd tegen Club Brugge, Gvardiol is dan weer onzeker voor deze wedstrijd wegens een blessure. Indien Gvardiol niet kan spelen zie ik Szoboszlai op de linkse flank starten. Vooraan verwacht ik dat Poulsen de voorkeur zal krijgen op A. Silva, die in een ‘vormdip’ verkeerd.

Het belangrijkste om op te merken met betrekking tot Marsch' tactiek is zijn energieke, agressieve pressing naar de bal. Verder proberen ze deze ruimtes te overbelasten (zie onderstaande foto) en letten ze niet op tegenstanders in andere ruimtes. Het belangrijkste is de bal, niet de tegenstanders, en het hebben van spelers rond de bal om numerieke overwicht te creëren waardoor zijn team de bal kan veroveren en snel doelpunten te maken.


Als we naar de wedstrijd tegen Man City gaan kijken, dan zien we dat er veel ruimte lag tussen de centrale verdedigers en de backspelers (zie onderstaande voorbeeld). Dit lossen ze dan ineens op door met drie achteraan te spelen.



Marsch’ zijn spelprincipes tijdens de overgangen is verticaliteit (d.w.z. direct vooruit proberen te spelen wanneer ze de bal veroveren). Dit omdat Marsch van mening is dat de tegenstander dan defensief gedesoriënteerd is. In het algemeen is verticaliteit een groot deel van Marsch' filosofie.

Hij eist dat zijn spitsen en twee aanvallende middenvelders constant de verdediging onder druk zetten en, als een tegenstander hoog is, zal Leipzig er vaak naar op zoek zijn om lange passes vanaf de centrale verdedigers rechtstreeks in de ruimte achter de verdedigingslinie van de tegenstander te spelen.

Als het team van Marsch wordt geconfronteerd met een laag verdedigingsblok, maakt het gebruik van combinatiespel in centrale gebieden, hun vier centrale aanvallers. Een specifieke beweging en ruimte die Marsch wil aanvallen, is de ruimte achter de centrale verdediger die het verste van de bal is.

Vier (eventuele) pijnpunten
-Het probleem waar Leipzig voor staat, is dat hun aanval te afhankelijk wordt van het spelen door de aanvallende 3e zones en de korte (+ snelle) combinaties die alleen werken wanneer hun tegenstander al uit balans is. Als je naar de afgelopen wedstrijden gaat kijken dan hebben ze vaak balverlies in de aanvallende 3e zones.

-Snelheid in de verdediging: Konate en Upamecano zijn vertrokken en hierdoor zijn ze ook grotendeels hun snelheid achterin verloren. Daarnaast weten we allemaal dat Duitse teams zeer sterk zijn in de omschakeling. (Dit was het geval in de wedstrijd tegen Bayern waar ze zeer veel moeilijkheden hadden met Davies en Sané.)

-Er is veel ruimte in de rug van Mukiele (die vooral aanvallend denkt) en de andere backspeler Gvardiol (de waarschijnlijke vervanger van de geschorste Angelino). Hiervan zouden Lang en Sowah zeker van kunnen profiteren.

-Het andere groot probleem, en dit zou voor de hand moeten liggen, is dat de smalle aanval van Leipzig niet ten goede komt aan de diepe spits, Andre Silva. Silva aast op voorzetten en heeft een goed inzicht van de vrije ruimtes als zijn teamgenoten het veld groter kunnen maken. Door in de breedte te spelen, ontstaat er natuurlijk meer ruimte voor een spits als Silva om naar binnen te gaan, omdat de tegenstanders gedwongen worden uit hun compacte formatie te komen. Compact spelen in de aanval speelt alleen maar in de kaart van hun tegenstanders. Het maakt Silva gemakkelijk te volgen, vooral omdat hij er alleen voor staat. Gaat A. Silva spelen is nog niet zeker. Y Poulsen zou een gemakkelijk alternatief zijn.

Conclusie
RB Leipzig is een team in opbouw. Coach Jesse Marsch is nog zoekende naar zijn ideale formatie dat volledig past met zijn idee en zijn team. Ik verwacht een moeilijke avond voor Club Brugge, maar ze zijn zeker niet kansloos. Leipzig is een aanvallend team, dat telkens de hoge druk probeert te hanteren en met veel spelers in de aanval trekt. En het is een team dat zeer gemakkelijk een doelpunt kan maken. Aangezien Leipzig zoekende is, kan dit het ideale moment zijn voor Club Brugge om punten mee te nemen vanuit Leipzig.