‘Belgisch voetbal vestigt alle hoop op MR-voorzitter Bouchez voor RSZ-voordelen'

‘Belgisch voetbal vestigt alle hoop op MR-voorzitter Bouchez voor RSZ-voordelen'

28-09-2021 07:48 Laatste update: 05-10-2021 07:44
44

Het Laatste Nieuws meldt dat de fiscale voordelen voor voetballers komen op tafel bij de begrotingsonderhandelingen. Dat betekent slecht nieuws voor de Belgische profclubs.

Een onderzoek van De Morgen stelt dat de Pro League en profclubs er de afgelopen alles aandeden om een hervorming van de RSZ-voordelen tegen te houden. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) als minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) hebben echter voorstellen klaar om die voordelen aan te pakken.

De begrotingsonderhandelingen zullen op tafel worden gelegd. De afgelopen tien jaar waren deze alleen al voor spelers en clubs in de Jupiler Pro League verdrievoudigd tot 192 miljoen euro. Naar verluidt gingen de afgelopen maanden ex-bondsvoorzitter Mehdi Bayat, Pro League-voorzitter Peter Croonen en Pro League-CEO Pierre François discreet langs bij verschillende partijvoorzitters.

Daar werd over het belang van het voetbal voor de samenleving gepraat en wat de gevolgen zouden zijn als de voordelen weg zouden vallen. Georges-Louis Bouchez (MR) zei vorige week dat hij geen enkel hervorming zou goedkeuren, maar hij zou echter alleen staan. "Ook de PS wil nog steeds meewerken aan een hervorming die moet zorgen voor meer rechtvaardigheid, zeker wat de hoogste lonen betreft", klinkt het.

Update: Volgens Het Laatste Nieuws kunnen de RSZ-voordelen in het Belgische profvoetbal binnenkort verdwijnen. Volgens CEO van de Pro League Pierre François zou dat een ramp zijn en dreigt het Belgisch voetbal een dwergeconomie in Europa te worden. Enkel MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez maakt er een erezaak van om de RSZ-voordelen te laten, maar hij staat nog steeds alleen.