Vijf lessen uit speeldag 9: Karakterkoppen, bedankkaartjes en losgeslagen stieren

Vijf lessen uit speeldag 9: Karakterkoppen, bedankkaartjes en losgeslagen stieren

27-09-2021 10:00 Laatste update: 15:00

Het eerste kwart van de Jupiler Pro League 2021-2022 ligt alweer achter ons. Tussen al het WK-wielrengeweld door probeerden de Belgische clubs ook Koning Voetbal in de schijnwerpers te houden. Dat is aardig gelukt. VoetbalPrimeur.be geeft naast de ontgoocheling rond Wout Van Aert en co vijf lessen mee om te onthouden.

Kaartje naar Den Dreef
Het werd het weekend waarin Club Brugge liefst drie concurrenten zag naderen tot in haar kielzog. Daar mag dat trio een bedankje voor sturen richting Oud-Heverlee Leuven, dat (weliswaar met meer geluk dan wijsheid) een puntendeling wist af te troggelen op Jan Breydel. Blauw-Zwart kon zich enkel aanwrijven dat de bal één keer te weinig tegen de netten vloog, maar daardoor lachten KAS Eupen, KRC Genk en Royal Antwerp FC wel in hun vuistje. Daar had met RSC Anderlecht zelfs nog een vierde uitdager kunnen bijkomen, ware het niet dat ook de Brusselaars (te) slordig omsprongen met hun mogelijkheden aan de kust.

Links vs. rechts
De groten worden groter en de kleintjes blijven klein. Nee, we zijn niet aan de slag met de volgende speech van Paul Magnette, maar die uitspraak slaat wel degelijk op de stand van zaken in de Jupiler Pro League. In de huidige rangschikking (die na speeldag 9 dus) moest slechts één ploeg uit de linkerkolom het voorbije weekend het onderspit delven: Union Saint-Gilloise. Aan de rechterzijde geldt de omgekeerde vaststelling. Enkel KAA Gent slaagde er daar in om de volle buit te veroveren. Een teken aan de wand dat de onderlinge verhoudingen stilaan in een eerste plooi vallen.

Karakterkop
Het was de week van de ommezwaaien, de ene nog bemoedigender dan de andere. Zo sleepte SV Zulte Waregem toch nog een puntje uit de brand in de Zuid-West-Vlaamse derby door twee maal te scoren in de laatste zes minuten, terwijl STVV zelfs in extremis drie punten meenam uit Luik. In Gent draaide de thuisploeg pas na het uur de rollen om tegen een taai Cercle Brugge. En ook bovenaan komt een harde kop van pas. Antwerp zag af in het Dudenpark, maar toonde net als tegen KRC Genk mentale veerkracht. Dé comeback van het weekend komt echter op naam van Anderlecht en Vincent Kompany. Bij een 2-0-achterstand én met een man minder ei zo na nog drie punten wegkapen bij KV Oostende, il faut le faire.

Horrordebuut
Je hebt droomdebuten, bemoedigende debuten, tegenvallende debuten, en dan heb je de manier waarop Javier Torrente zijn intrede ‘vierde’ op het Kiel. Zijn kersverse spelers leken er zowaar alles aan te doen om het feestje te verpesten. Na amper vijf minuten nam Jan Van den Bergh zijn punthoedje al af. Nog voor de rust vervoegde Thibault De Smedt hem in de kleedkamer. Tussendoor liet revelatie Eupen het niet na om voor party crasher te spelen: 0-3. Na afloop liet Torrente verstaan dat zijn elfal ‘passie’ niet mag verwarren met (domme) ‘fouten maken’. Intussen bedraagt de kloof met het nummer zeventien wel al zeven punten …

Losgeslagen stieren
Vorig seizoen zette topschutter Paul Onuachu een historische standaard neer met liefst 33 competitietreffers, het hoogste aantal uit de 21e eeuw. Aartsmoeilijk om nog scherper te stellen, zou je zeggen, maar diezelfde Onuachu doet er toch zijn stinkende best voor. Na zijn hattrick tegen RFC Seraing loopt de ‘titelverdediger’ één op één: negen goals uit negen duels. Daarmee prijkt hij zelfs niet bovenaan, want ook Michael Frey dikte zijn totaal weer aan. De Antwerp-spits parkeert zijn doelpuntenbus eind september op elf stuks. Zijn fenomenale vijfklapper op Sclessin schonk hem natuurlijk een riante bonus, maar nadien maakte Frey nog eens vijf (belangrijke) treffers in vijf verschillende duels. Als beide heren dit tempo aanhouden, krijgen we een titanenstrijd op recordhoogte voor die Gouden Stier!