Beerschot legt haar lot in handen van vurige Torrente: Bielsista met eigen aanpak

Beerschot legt haar lot in handen van vurige Torrente: Bielsista met eigen aanpak

Gepubliceerd: woensdag 22 september 2021 om 16:00wo 22-09-2021 om 16:00

Laatste update: woensdag 22 september 2021 om 21:32wo 22-09-2021 om 21:32

K. Beerschot V.A. is ervan overtuigd dat Javier Torrente de geschikte persoon is om het tij te keren. De troosteloze hekkensluiter stelde die Argentijn dinsdag aan als opvolger van Peter Maes, die eerder zijn biezen mocht pakken na een verontrustende 1 op 21. Aangezien de 52-jarige Torrente niet meteen over de meest ronkende naam beschikt om de Kielse fans gerust te stellen, spit VoetbalPrimeur.be zijn verleden maar wat graag uit.

Als actief voetballer komt Torrente niet verder dan een bescheiden, lokaal niveau. In eerste instantie lijkt er ook geen indrukwekkende trainersloopbaan in het verschiet te liggen voor de Argentijn. Midden jaren ’90 verdient hij de kost als fysiek trainer bij de jeugdcategorieën van Newell’s Old Boys, een traditieclub uit zijn vaderland. In die hoedanigheid werkte hij zelfs kort samen met ene Lionel Messi, toen nog een piepkuiken. Wanneer bij Old Boys op een dag ene Marcelo Bielsa neerstrijkt, zal zijn carrière echter een hoge vlucht nemen. De charismatische hoofdcoach ziet in Torrente de ideale rechterhand. Een langdurig partnerschap is geboren.

Torrente en Bielsa, beide heren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Over de invloed van zijn leermeester heeft de nieuwe Beerschot-stuurman nooit rond de pot gedraaid: die is enorm. “Op twee weken tijd heeft hij mij een heel andere voetbalwereld doen openbaren”, liet Torrente ooit optekenen in een interview. Als Bielsista pur sang volgt hij zijn voorbeeld dan ook gedwee richting onder meer Argentijnse nationale ploeg en later Olympique Marseille. Bij die laatste club wordt overigens het kiempje gepland om anno 2021 op het Kiel aan de slag te kunnen. Pieter Jacobs, de huidige performance manager van Beerschot, was er destijds namelijk aan de slag als assistent.

Ondanks de voorliefde voor alles wat Bielsa predikt, weigert Torrente een exacte blauwdruk te zijn. Integendeel, wanneer hij er vanaf 2007 steeds nadrukkelijker voor kiest om op eigen benen te staan, benadrukt de man bij hoog en bij laag dat hij zijn eigen voetbal op de mat wil toveren, geen flauw afkooksel van het Bielsa-systeem. Dat lukt hem ook aardig, al is de filosofie unisono: de aanvalstrom luiden. Bij zijn verschillende werkgevers uit Latijns-Amerika opteerde Torrente hoofdzakelijk voor een offensieve 4-3-3-formatie. Heeft Beerschot heimwee naar het spektakelvoetbal onder Hernan Losada? Een rode lantaarn aan het swingen krijgen, kinderspel is dat in ieder geval niet.

Salsavibes
Net als bij het leeuwendeel van zijn continentgenoten kruipt het Zuid-Amerikaanse bloed bij Torrente waar het niet gaan kan. De vijftiger durft dan ook al eens zijn zelfbeheersing te verliezen. Getuige enkele beelden van bij Once Caldes (Colombia) die nog steeds op het internet circuleren. Net dankzij dat vurige kantje vormde Torrente jarenlang zo’n uitgekiende symbiose met Bielsa. Terwijl die laatste vaak nagelbijtend vanop de bank toekeek, stond zijn assistent wild schreeuwend voor de dug-out. In de dagelijkse omvang valt dan weer zijn warme omgang met de spelers op. Barbecues organiseren is zowat zijn tweede natuur.

Nog enkele Zuid-Amerikaanse clichés van zolder halen? Bijgeloof, dat is er zeker eentje! Zo verscheen Torrente in dienst van Club Léon (Mexico) plots tien weken op rij met een blauw hemd aan de zijlijn. Pas toen Los Panzas Verdes voor het eerst weer punten lieten liggen, mocht zijn geluksbrenger eindelijk de was in. Ondanks die straffe zegereeks heeft Torrente wel een blinde vlek op zijn palmares. Hij wist namelijk nog nooit een trofee te veroveren. Of daar in 2022 verandering in zal komen bij Beerschot, is maar zeer de vraag.

Tot slot leeft Torrente volgens het lovenswaardige principe van ‘een woord is een woord’, zo blijkt uit zijn passage bij Everton (uit Chili, niet uit Liverpool). Toen hij daar als trainer instapte, loodste hij zijn kersverse werkgever prompt van een haast gewisse degradatie naar een veilige stek. Nadien zocht Torrente even andere oorden op om te bekomen, mét de belofte weliswaar dat de voorzitter hem altijd mocht bellen wanneer Everton opnieuw in de problemen kwam. Een half jaar later was het alweer van dat. En wie stond enkele dagen later op de drempel? Juist … Een huichelaar hebben De Ratten alvast sniet aan boord gehaald. Een wonderdokter, dat valt nog af te wachten.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws