De De Ketelaere-goals: nooit een nederlaag, Essevee favoriet, laat & beslissend

20-09-2021 18:00 Laatste update: 21-09-2021 15:30
2

Charles De Ketelaere was het afgelopen weekend beslissend voor Club Brugge. In de blessuretijd bezorgde CDK Blauw-Zwart de drie punten tegen Charleroi (0-1). Het talent van Club Brugge was met een late beslissende treffer niet aan zijn proefstuk toe. VoetbalPrimeur.be duikt in de doelpunten van De Ketelaere en komt met heel wat conclusies op de proppen.

Op 25 september 2019 debuteerde De Ketelaere in de hoofdmacht van Club Brugge. Philippe Clement gunde hem een basisplaats in de met 0-3 gewonnen bekermatch tegen Franc Borains. Toch leert het Belgische publiek hem pas echt kennen een maand later. De Ketelaere start tegen PSG op het middenveld als vervanger van de geschorste Ruud Vormer. Club Brugge verliest met 5-0, maar De Ketelaere overtuigt wel met zijn techniek en inzet. Hij pakt geel door tegen de Franse sterren in te gaan.

Van PSG tot PSG, enorme evolutie in twee jaar
Ondertussen zijn we twee jaar verder en ziet de wereld van De Ketelaere er heel anders uit. Hij is niet langer meer middenvelder of de tijdelijke vervanger van Vormer. De Ketelaere is eerste man op het wedstrijdblad, de nieuwe ster van Club Brugge en aanvaller. Tegen PSG is De Ketelaere ondertussen een uitblinker als Club Brugge weet te stunten (1-1). Marc Degryse, Gert Verheyen en Imke Courtois zijn ondertussen van mening dat CDK de beste Belgische nummer 9 van het moment is na Romelu Lukaku.

Parallellen met Lukaku
Met 15 goals kroonde Lukaku zich al op zijn 16e tot topschutter van de Jupiler Pro League. De Ketelaere is ondertussen 20 jaar oud en zit ondertussen aan 8 goals in 53 JPL-duels. Maar het zou oneerlijk zijn om het doelpuntentotaal van CDK met dat van Big Rom te vergelijken. Lukaku was altijd de diepe spits van RSC Anderlecht terwijl De Ketelaere de voorbije twee jaar moest bijspringen links, centraal, rechts, voorin, op het middenveld en zelfs in de achterhoede. Enkel Simon Mignolet verloor bij Club Brugge zijn plaats nog niet aan de Ketelaere. De parallel die we wel kunnen en mogen trekken tussen Lukaku en De Ketelaere is dat ze op jonge leeftijd als jeugdproduct van cruciaal belang zijn bij hun clubs.

Drie van zijn elf doelpunten scoorde De Ketelaere tegen Zulte Waregem.

In totaal scoorde De Ketelaere elf keer namens Club Brugge. Het talent deed niet alleen acht keer de netten trillen in de reguliere competitie van de Jupiler Pro League. Ook was hij al twee keer aan het feest in de Champions League en één keer in de Beker van België. Er is nog maar één echt hiaat voor De Ketelaere, scoren in Play-Off 1. In zijn debuutjaar op het hoogste niveau kon hij dat natuurlijk niet doen, want door corona werd de competitie al na 29 speeldagen van de reguliere competitie afgesloten. Vorig seizoen begon De Ketelaere in alle zes Play-Off 1-duels, maar een doelpuntje meepikken zat er niet in. Tegen Anderlecht (3-3) was hij wel goed voor twee assists. Voor de A-ploeg van Club Brugge staat de teller - qua assists - na 71 officiële duels op 12.

De Ketelaere scoort? Dan verliest Club Brugge niet
De Ketelaere mag dan (nog) geen veelscoorder zijn, vaak zijn zijn doelpunten wel cruciaal voor Club Brugge. Om te beginnen hoeven de fans van Club Brugge zich geen zorgen te maken. Indien De Ketelaere de netten doet trillen, verliest Blauw-Zwart de match niet. Sterker nog, Club Brugge won tien van de elf duels waarin CDK raak trof.

Eén keer speelde Club Brugge gelijk met De Ketelaere op het scorebord. Dat was eerder dit seizoen op de openingsspeeldag tegen KAS Eupen. De Ketelaere scoorde in minuut 103 de 2-2 en voorkwam zo een nederlaag van Club Brugge tegen de Panda's.

Even vaak in de blessuretijd als in de eerste helft
Een laat doelpunt van De Ketelaere is trouwens lang geen unicum. Vijf van zijn elf doelpunten maakte De Ketelaere vanaf de 75e minuut. Opmerkelijk: De Ketelaere scoorde even vaak in de blessuretijd van de tweede helft als in de eerste 45 minuten van een match, telkens drie keer.

Voorlopig wist De Ketelaere twee keer te scoren tegen een andere G6-ploeg. Zijn eerste doelpunt in de Jupiler Pro League liet de speler noteren op 1 maart 2020 tegen KRC Genk. Zijn doelpunt in de Luminus Arena was een 'atypische' De Ketelaere goal. Hij scoorde immers al na 3 minuten. Club Brugge won de match uiteindelijk met 1-2. Vorig seizoen kwam er een treffer tegen KAA Gent bij toen Blauw-Zwart met 0-4 ging winnen bij de Buffalo's. CDK scoorde in de 63e minuut toen hij aan de rust was ingevallen.

Tot slot moeten we voor de eerste treffer van De Ketelaere bij de A-ploeg van Club Brugge teruggaan naar 5 februari van 2020. In de halve finales van de Beker van België kroont De Ketelaere zich in de 86e minuut tot held van Blauw-Zwart. Hij zet de 1-2 eindstand op het bord, waardoor Club Brugge naar de finale mag. Essevee is trouwens het favoriete slachtoffer van De Ketelaere. CDK scoorde drie van zijn elf goals tegen Zulte Waregem. Daarna volgt zowaar Zenit Sint-Petersburg. De Ketelaere scoorde in de Champions League twee keer tegen de Russen, waaronder een goal in de 93e minuut in Rusland waardoor Club Brugge met 1-2 won.

Voorlopig is het nog even wachten op de eerste hattrick van De Ketelaere voor Club Brugge. Sterker nog, CDK wist in één match nog nooit vaker dan maximaal één keer te scoren. Gelukkig is dat geen must en heeft hij nog een hele loopbaan om die prestatie te verwezenlijken. De toekomst lacht hem alvast toe. Dit seizoen scoorde hij in Belgie na zeven speeldagen vaker dan de hele vorige competitie samen.