Breaking news

Tielemans genoemd bij FC Barcelona: “Zoveel mogelijk opties open te houden”

De andere kant van Rapid Wien: 32+1 keer kampioen dankzij befaamde Viertelstunde

De andere kant van Rapid Wien: 32+1 keer kampioen dankzij befaamde Viertelstunde

Gepubliceerd: donderdag 16 september 2021 om 08:30do 16-09-2021 om 08:30

De ambities van KRC Genk reiken ver, zowel binnen de eigen landsgrenzen als op het Europese toneel. De vicekampioen neemt enkel vrede met een overwintering in de Europa League. Om die missie succesvol af te ronden, plant het best al een kiem in Wenen, waar het lokale Rapid de eerste tegenstander vormt. VoetbalPrimeur.be probeert je te verrassen met vier weetjes en statistieken over de club.

32 + 1 keer kampioen
Dat Rapid de absolute prijzenpakker uit Oostenrijk is, leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot verbazing. Zo stootte het al twee keer door tot een (weliswaar verloren) Europese finale en prijken er in totaal liefst 32 landstitels in de trofeeënkast. Of nee, eigenlijk zijn het er 33. In 1941 kroonde Rapid zich namelijk tot Meister van … Duitsland! Na de annexatie door de nazi’s werden de Oostenrijkse voetbalclubs immers gedwongen om binnen het grote nazi-Duitsland uit te komen. In ’41 slaagde Rapid er zowaar in om heerser Schalke 04 van zich af te schudden.

De slag om Wenen
Zeker, bij confrontaties tussen Genk en Sint-Truiden spatten de vonken wel eens van het terrein, maar de status van een echte stadsderby heeft de Limburgse burenstrijd niet. Daar heeft de Wiener Derby ontegensprekelijk wél recht op. Sinds oudsher zijn Rapid en aartsrivaal Austria met elkaar verwikkeld in een gevecht om de Oostenrijkse suprematie. Straffer nog, in heel Europa werd enkel The Old Firm al vaker betwist dan de kraker uit Wenen. De cijfers zijn dan ook indrukwekkend: 137 ontmoetingen tot dusver, waarbij Rapid 137 keer aan het langste eind trok en Austria ‘slechts’ 117. De laatste jaren is dat rivalenduel wel overschaduwd (of moeten we zeggen, verduisterd?) door de steile opmars van RB Salzburg.

Rapid-Viertelstunde
Rapid Wien staat in supporterskringen bekend om een redelijk unieke traditie. In het laatste kwartier van elke wedstrijd, ongeacht de omstandigheden, ontsteekt het publiek in ritmisch handengeklap. Thuis of op verplaatsing, bij een riante voorsprong of pijnlijke achterstand, in de hitte of tijdens een koudegolf … Steeds opnieuw gaan die handjes op elkaar! Naar verluidt ontstond die zogenaamde Rapid-Viertelstunde al in 1913. De overtuiging wil dan ook dat Rapid op haar gevaarlijkst is in het slotkwartier. Een gewaarschuwd Limburger is er twee waard!

De wondere werken van Lawarée
Twee Belgen passeerden reeds de revue bij Rapid. Boli Bolingoli zette er zijn loopbaan weer op de rails na zijn aftocht bij Club Brugge, maar dé landgenoot uit het Alpenland, dat is natuurlijk Axel Lawarée. De doelpuntenmachine uit Hoei liet zijn naam zelfs in de annalen van de Oostenrijkse Bundesliga schrijven, weliswaar bij SC Bregenz. Daar staat hij tot op de dag van vandaag nog steeds te boek als clubtopschutter aller tijden, met 55 goals. Leuk detail: Lawarée was pas de eerste Belg ooit die erin slaagde om die status bij een buitenlandse club te bereiken. Inmiddels heeft ene Dries Mertens hem achterhaald … Door zijn straffe prestaties dwong Lawarée een transfer af naar Rapid, waar hij in twee seizoenen 25 keer raak trof. Mei 2005 zal hij ongetwijfeld nooit vergeten: toen maakte de spits liefst zeven doelpunten in amper drie weken tijd.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws