De andere kant van Flora Tallinn: Op-en-top Estse halfgoden die in paleis spelen

De andere kant van Flora Tallinn: Op-en-top Estse halfgoden die in paleis spelen

16-09-2021 08:00 Laatste update: 18:50

Na drie voorrondes doorsparteld te hebben, heeft KAA Gent haar ticket voor de gloednieuwe Conference League beet. Als openingswedstrijd in de poulefase nemen De Buffalo’s het op tegen grootmacht Flora Tallinn. Ondanks de welluidende naam van die Estse topclub vond VoetbalPrimeur.be het opportuun om uit te pakken met een viertal weetjes en statistieken …

Als een vrijgezel in het koninklijk paleis
Sexy kan je de verplaatsing naar Tallinn moeilijk noemen, maar de Gentse spelersgroep hoeft niet te vrezen dat het op één of andere aftandse wei terechtkomt. Integendeel, qua infrastructuur hoeft Flora zich niet te schamen. Het werkt haar wedstrijden namelijk af in het Lilleküla Stadion, de nationale tempel van Estland die plaats biedt aan ruim 14.000 toeschouwers. Een Ghelamco-Arena-gevoel, zeg maar, op het aantal effectieve kijklustigen na dan … In pre-coronatijden geraakte Flora gemiddeld aan 600 à 700 supporters per match. Een orkaan aan gejoel lijkt daar lastig uit voort te kunnen komen. Overigens gaven de Rode Duivels er begin deze maand nog het goede voorbeeld (2-5).

Nationalisme ten top!
In tijden van doorgedraaide globalisering en een losgeslagen transfermallemolen doet de spelerskern van Flora erg gedateerd aan. Bij de 34 ingeschreven spelers voor deze Conference League zit namelijk … geen enkele buitenlander! De Estse kampioen rekent met andere woorden uitsluitend op jongens van eigen bodem. Geen wonder dat een heleboel internationals in het dagelijkse leven de kleuren van Flora verdedigen. Ter vergelijking: bij Gent is minder dan de helft Belg en kruisen in de A-kern liefst achttien nationaliteiten elkaars pad.

Goddelijk
De naam van de club vindt haar oorsprong in de Romeinse mythologie. De godin Flora stond ten tijde van de Romeinen symbool voor vruchtbaarheid, natuur, bloemen, jeugdigheid en de lente, om maar een deel van haar takenpakket op tafel te leggen. Ze heeft overigens ook een Griekse tegenhangster: Chloris. Met het oog om hun Sovjet-verleden definitief de rug toe te keren (bij het ontstaan in 1990 moest de club nog twee jaar in een gezamenlijke Sovjet-competitie aan de bak) valt die keuze van de oprichters best te begrijpen. Niet toevallig passen de clubkleuren volledig in die filosofie. Groen en wit wekken immers het gevoel van puurheid en groei op.

Verwachte recordbreker
Laat het zo klaar als een klontje zijn: onder geen enkele verzachtende omstandigheid mag Flora een onoverkomelijke klip worden voor Gent. Toch hebben de Esten wel degelijk een zekere reputatie, weliswaar hoofdzakelijk binnen de landsgrenzen. Met dertien landstitels en acht bekers zijn ze de meest gelauwerde club uit de Baltische staat. Bovendien realiseerde Flora deze zomer een nieuw huzarenstukje, aangezien het pas de allereerste keer is dat een Estse ploeg zich tot in de poulefase van een Europese beker kan knokken. Waar die Conference League al niet goed voor is!