De toekomst van FC Barcelona: met deze ruwe diamanten moet Koeman verder

De toekomst van FC Barcelona: met deze ruwe diamanten moet Koeman verder

15-09-2021 13:00
1

FC Barcelona verloor dinsdagavond in de groepsfase van de Champions League kansloos met 0-3 van Bayern München. De Catalanen maken één van de zwartste periodes in de clubgeschiedenis door, maar hebben wel hun toekomst in eigen handen. VoetbalPrimeur neemt met je door welke spelers door trainer Ronald Koeman klaargestoomd moeten worden voor het grote werk.

Ansu Fati (18)
Van de aanvaller met roots in Guinee-Bissau wordt het meeste verwacht en dat komt door wat hij allemaal al liet zien voor zijn zware blessure. In het dramatisch verlopen seizoen 2019/2020 onder Quique Setién was Fati één van de weinige lichtpuntjes en maakte hij zeven goals in 24 wedstrijden, waarna hij in de eerste wedstrijden met Koeman als trainer ook een frisse indruk maakte. Ook kwam hij al in vier A-interlands uit namens Spanje en dus twijfelt niemand eraan dat Fati, als hij volledig hersteld is, de hoofdrol in Camp Nou weer zal grijpen.

Pedri (18)
Het verhaal van de jonge Pedri is bekend. Koeman kreeg tijdens de voorbereiding op zijn eerste seizoen als trainer te horen dat 'die jongen van Las Palmas' wel een aardige indruk maakte en dus wilde de Nederlander hem zelf wel eens bekijken. De rest is geschiedenis: Pedri speelde zich meteen in de basis en eindigde het seizoen na een EK en een Olympisch toernooi op ruim zeventig officiële wedstrijden. Hij is nog altijd pas achttien! Komend seizoen moet de jonge spelmaker bewijzen dat hij echt een blijvertje gaat zijn.

Eric García (20)
Barcelona was een jaar lang bezig om de voetballende verdediger ervan te overtuigen om Manchester City achter zich te laten en transfervrij naar Barcelona te komen. Pep Guardiola verzette zich daartegen: hij wilde García niet kwijt en dat maakt wel duidelijk hoe goed de stopper is en kan worden. Het is bekend dat Gerard Piqué en Clement Lenglet wel op hun retour zijn en dus is García de komende jaren de man die de verdediging van de Catalanen moet leiden. Koeman geeft de twintigjarige verdediger dan ook een vaste basisplaats.

Sergiño Dest (20)
Op termijn is de voormalig Ajacied de aangewezen speler die de rechterkant van Barcelona van meer snelheid en vooral uithoudingsvermogen moet voorzien. Met Sergi Roberto staat er een middenvelder op die positie en dus zou Dest eigenlijk dit seizoen al moeten bewijzen waarom hij een basisplaats verdient. Vorig jaar moest de Amerikaan nog even wennen en die tijd heeft hij gekregen van de Nederlandse technische staf, maar nu is het tijd om te oogsten. Dat geldt voor Dest zelf, maar ook zeker voor Koeman.

Gavi (17)
Hij wordt gezien als het grootste talent dat La Masía, de vermaarde jeugdopleiding van Barcelona, de afgelopen jaren heeft voortgebracht. Gavi (foto onder), wiens volledige naam Pablo Martín Páez Gavira is, doet de socios denken aan Xavi en Andrés Iniesta. Hij is een speler die niet beter weet dan dat tiki-takavoetbal de manier is om bij het vijandelijke doel te komen en mocht dat in het competitietreffen met Getafe al zeventien minuten laten zien. Tegen Bayern werden hem door Koeman zelfs 31 speelminuten gegund.

Yusuf Demir (18)
Deze zomer werd de 'Messi van Oostenrijk' door Barcelona op huurbasis van Rapid Wien overgenomen. In Oostenrijk bewees Demir zich al als een veelzijdig talent en ook Koeman heeft al gezien wat hij aan de vleugelaanvaller heeft. Tijdens de voorbereiding mocht de jongeling zich aan de wereld tonen en dat deed hij zo goed, dat hij ook in wedstrijden voor 'het echie' speeltijd krijgt. Barça heeft een optie tot koop van tien miljoen en zal die, mocht de financiële situatie het volgende zomer toestaan, ongetwijfeld lichten.

Nico González (19)
Waar Gavi iedereen doet denken aan Xavi en Iniesta, is Nico González de gedroomde opvolger van Sergio Busquets. De jonge controleur heeft een vast plekje in de A-selectie gekregen en zal op termijn klaar moeten zijn om de schoenen van de toch al 33-jarige Busquets te gaan vullen. Koeman heeft er alle vertrouwen in dat González dat kan, want in La Liga mocht hij al twee keer invallen en tijdens de voorbereiding kreeg hij de nodige speelminuten. De jonge Spanjaard heeft daarnaast ook al 27 wedstrijden voor Barça B in de rugzak zitten.

Álex Baldé (17)
De in Barcelona geboren back zal dit seizoen de back-up zijn van Jordi Alba op linksback. Gezien het drukke schema van de Catalanen ligt veel speeltijd dus in het verschiet voor de linkspoot, die tegen Bayern ook al in mocht vallen. Baldé (foto onder) koppelt een goede techniek aan een prima trap en kan derhalve meedoen aan het positiespel én een medespeler á la Luuk de Jong bereiken die voor het doel op een voorzet staat te wachten. Een complete vleugelverdediger die precies in het plaatje van Barça en Koeman past.