De andere kant van PSG: De link met Real, hulp van mode-icoon en grote held Diané

De andere kant van PSG: De link met Real, hulp van mode-icoon en grote held Diané

Gepubliceerd: woensdag 15 september 2021 om 08:00wo 15-09-2021 om 08:00

Laatste update: woensdag 15 september 2021 om 08:15wo 15-09-2021 om 08:15

Nog één keer (rusteloos?) slapen vooraleer Club Brugge één van de meest majestueuze wedstrijden uit haar bestaan op gang trapt. Het Paris Saint-Germain van Kylian Mbappé, Neymar en Lionel Messi komt woensdagavond over de vloer op Jan Breydel. Hoewel de naam van PSG inmiddels klinkt als een belfortklok, tracht VoetbalPrimeur.be je toch nog te verrassen met vier weetjes en statistieken over de hoofdstedelingen.

De grote held? Niet Mbappé of Messi, maar … Amara Diané
Dezer dagen geldt het oorlogsschip van PSG als één van de allergevaarlijkste in de Europese wateren, maar de steile opmars van de club dateert slechts uit recente tijden. Nog niet zo lang geleden streden de Parijzenaars zelfs gewoon tegen de degradatie! In het seizoen 2007-2008 hing hun lot aan een zijden draadje. Enkel een overwinning op de slotspeeldag tegen FC Sochaux kon PSG in de Ligue 1 houden. Uiteindelijk kroonde ene Amara Diané zich tot de held van de hoofdstad; hij jaagde de verlossende 2-1 tegen de touwen. Als die dag verloren werd, had de toekomst er helemaal anders kunnen uitzien …

Gestileerd door een mode-icoon
Dit seizoen heeft PSG voor een overwegend donkerblauw shirt gekozen, maar in onze hersenpan draagt het clubtruitje steevast een rode middenstreep met witte omlijning. Die bijzondere toets heeft de zevenvoudige landskampioen te danken aan modegoeroe Daniel Hechter, die vooral furore maakte in de prêt-a-porter-kledijsector. PSG heeft echter nog meer aan de vermaarde couturier te danken, aangezien hij als grote voetbalfanaat ook simpelweg aan de wieg stond van de club. Overigens heeft Hechter ook roots in ons land.

Achter … Anderlecht op all-time-rangschikking
Anno 2021 zou een Belgische club al vrede nemen met een bescheiden nederlaag tegen het sterrenensemble uit Parijs, maar historisch gezien hoeven onze ploegen zich niet te schamen. Zo moet PSG op de all-time-rangschikking van het kampioenenbal nog steeds RSC Anderlecht voorlaten. Tot op heden veroverden de Fransen in totaal 161 punten in CL-verband, waarmee het 24e staat in Europa. Paars-wit is nog steeds zestiende, met 181 punten. Helemaal bovenaan prijkt overigens – hoe kan het ook anders – recordlaureaat Real Madrid. In haar roemrijke geschiedenis boekte De Koninklijke liefst 615 punten op het allerhoogste niveau. Ow ja, Club Brugge bekleedt de 41e stek met 105 punten.

Verweven met Real
Pas opgericht in 1970 kan je PSG gerust een jeugdige vereniging noemen. In het midden van de jaren ’60 beklaagden enkele toonaangevende Parijzenaars zich steeds vaker dat hun thuisstad geen voetbalclub van enige naam en faam in de vitrine kon zetten. Daarop ontstond een initiatiefgroep om zo’n club in het leven te roepen. Die riep prompt de hulp in van … Santiago Bernabeu, de grote man bij Real Madrid. De Spanjaard zag zelf ook wel heil in een project in Parijs, waar hij zijn voetbalexpertise tentoon kon spreiden.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws