Club Brugge staat voor gigantische opdracht: de pijnpunten van PSG blootgelegd

Club Brugge staat voor gigantische opdracht: de pijnpunten van PSG blootgelegd

Gepubliceerd: dinsdag 14 september 2021 om 09:30di 14-09-2021 om 09:30

Laatste update: woensdag 15 september 2021 om 07:30wo 15-09-2021 om 07:30

De eerste wedstrijd van Club Brugge in de groepsfase van de Champions League is tegen PSG. Elitescout en huisanalist van VoetbalPrimeur.be Andy Mulders neemt het sterrenensemble van Mauricio Pochettino onder de loep voor de clash met de Belgische landskampioen in het kampioenenbal.

(Vermoedelijke) Opstelling PSG:

Ik denk dat ze in deze opstelling zullen spelen. Ik verwacht dat Pochettino het 3-tal “MNM” aan de wedstrijd zal laten starten, als 1e wedstrijd in de CL. Ik zie Messi dan vooral als vrije speler vanaf de rechterkant. De middenvelders van PSG gaan de restverdediging vormen. Reden: het 3-tal (Mbappe – Neymar – Messi) zijn spelers die defensief weinig zullen bijdragen voor PSG. 

Een andere opstelling kan een 1-4-4-2 (Messi naast Mbappe, Messi als een soort valse 9, zwervend rond Mbappe).

Als we naar dit team kijken dan kijkt men vooral naar het aanvallend compartiment (daarvan weten we dat ze weinig druk zetten op de tegenstander), maar men zou vergeten dat het middenveld (met Verratti en Wijnaldum) en de verdediging (met de transfer van Sergio Ramos) ook zeker het vermelden waard zijn. Ik verwacht van Pochettino dat hij beide backs (Diallo links en Hakimi rechts) aanvallend laat uitleven. Als we naar de heatmaps gaan kijken valt op dat Hakimi veel hoger speelt t.o.v. Diallo, die van nature eerder een CV is. Daarnaast is de vraag als Pochettino zal kiezen voor Paredes of voor Danilo Pereira.

Verratti & Sergio Ramos  zijn er niet bij net als Di Maria wegens een schorsing.

Eventuele pijnpunten van dit PSG?
Als we naar dit team kijken dan kijkt men vooral naar het aanvallend compartiment (daarvan weten we dat ze weinig druk zetten op de tegenstander), maar men zou vergeten dat het middenveld en de verdediging ook zeker het vermelden waard zijn. Wijnaldum gaat vaak de aanvallende looplijnen maken achter Messi en Paredes kan als derde CV fungeren. Hierdoor kunnen beide backs (Diallo links en Hakimi rechts) zich aanvallend uitleven. Dit worden dan 5 aanvallende spelers, met Wijnaldum er achter. Als we naar de heatmaps gaan kijken valt op dat Hakimi veel hoger speelt t.o.v. Diallo, die van nature eerder een CV is.

Maar waar kunnen de pijnpunten van dit PSG liggen?
Om tegen deze formatie te spelen, moet je proberen de ruimte op de vleugels te benutten, vooral achter de drie middenvelders. Het spelen van de bal achter de drie middenvelders en voor de buitenste verdedigers dwingt de centrale verdediger van de tegenpartij om uit te stappen of trekt een van de twee verdedigende middenvelders uit het centrum. In beide gevallen wordt het team uit vorm getrokken, waardoor je de gaten kunnen ontstaan. Zodra de middenvelders uit positie gaan, verschijnen er gaten in het midden van het veld. Dit is het moment dat je een speler klaar moet hebben om in die vrije ruimte te komen.

Vandaar zou ik het volgende voorstellen:
Vrije ruimtes achter de backspelers (Diallo & Hakimi), wanneer ze in de aanval zijn. Zoals eerder gezegd speelt Hakimi veel aanvallender dan Diallo. Ik verwacht ook de Di Maria meer defensief werk zal verrichten t.o.v. Neymar op de andere flank. Verratti is een speler die defensief meedenkt, hij is dus in staat om juist voor de verdediging te spelen, waardoor Marquinhos en Kimpembe de vrije ruimtes in de rug van de backs kunnen ‘coveren’. Ze gaan dus een keuze moeten maken, uitstappen naar de flanken of meer centraal blijven.

CDK als bewegende aanvaller uitspelen (kan gemakkelijk in de rug van beide backspelers duiken). Daarnaast is in het verleden gebleken dat Sergio Ramos het moeilijker heeft tegen bewegelijke tegenstanders dan tegen statische, krachtige tegenstanders. Daarnaast kan CDK een CV van PSG naar buiten trekken waardoor er een vrije zone kan ontstaan en een aanvallende speler van Club hierin kan duiken.

Ik zou ook van mijn backspelers verwachten om hoog te staan, waarbij de middenvelders dienen als restverdedigers. Noa Lang op de rechterflank (individuele acties met Diallo) en Kamal Sowah op de linkerkant (harder werker, vlotte loper, moet ervoor zorgen dat Hakimi achteraan blijft).

Club speelt al twee seizoenen hoge druk en man op man over het veld. Je kan dit niet op enkel dagen direct helemaal omdraaien. Met een Verratti en Wijnaldum in dit team kunnen de CV’s van PSG zeer gemakkelijk de vrije zone vinden. Lukt directe druk niet dan moet men zeer compact gaan en weinig ruimte achter de eigen verdediging laten. Van het moment dat je directe druk gaat zetten op de aanvallers van PSG en je verliest, dan speel je (volgens mij) in hun sterkte. Met de voetballende & technische kwaliteiten van een Neymar, Messi, Mbappe kunnen ze een verdediging eenvoudig uitspelen.

Conclusie
Als Club Brugge dit PSG lang op een gelijkspel (of een kleine 0-1) kan houden, dan groeit de druk bij dit team, waarvan verwacht zal worden dat ze gemakkelijk over dit Club kunnen walsen. Dit kan in de kaarten spelen van Club Brugge. Met een Noa Lang hebben ze namelijk een speler in de rangen die met een individuele actie (uit het niets) een wedstrijd kan doen kantelen, evt. beslissen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws