Wat een statement: Sprankelend Oranje vernedert Turkije

07-09-2021 22:40
48

Het Nederlands elftal heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om een WK-ticket. In de Johan Cruijff Arena werd Turkije met sprankelend voetbal opzij gezet. Na ruim negentig minuten spelen stond er een 6-1 eindstand op het scorebord. Memphis Depay was de grote man met zijn eerste hattrick in dienst van Oranje.

Nederland kende een vliegende start tegen Turkije en stond al binnen zestig seconden op een 1-0 voorsprong. Davy Klaassen rondde een heerlijke aanval beheerst af, na een knappe combinatie met Memphis.

Turkije wist niet wat het overkwam in de beginfase van de wedstrijd en moest al snel een tweede tegentreffer slikken. Weer lag er een heerlijke combinatie tussen Klaassen en Memphis aan de basis van de treffer. Memphis wipte de bal naar de Ajax-middenvelder, die deze op zijn beurt met veel gevoel weer aan Memphis meegaf. Die nam de bal goed aan en schoot knap raak: 2-0.

Al voor rust kreeg Nederland de kans om de wedstrijd te beslissen. De bal ging op de stip na een overtreding op Klaassen. De VAR keek nog wel naar het moment, omdat Memphis in buitenspelpositie stond, maar hij nam niet deel aan het spel. Scheidsrechter Daniele Orsato liet de penalty nemen en Memphis wist wel raad met het buitenkansje. Met een 'Panenka' zorgde hij voor de 3-0.

Met een 3-0 achterstand in de Johan Cruijff Arena werd het vlak voor rust alleen nog maar moeilijker voor Turkije, toen Caglar Söyüncü zijn tweede gele kaart pakte na een lompe overtreding op Memphis. Orsato was onverbiddelijk en stuurde de verdediger van Leicester City naar de kleedkamer.

Nederland kreeg in de tweede helft de kans om met een man meer verder uit te lopen en deed dat ook. Memphis zorgde met zijn hattrick voor de 4-0. Hij werkte de bal tegen de touwen na goed voorbereidend werk van Steven Bergwijn en Steven Berghuis. Het was doelpunt nummer 33 voor Memphis in Oranje, waardoor hij op gelijke hoogte is gekomen met Abe Lenstra en Johan Cruijff.

Met een ruime voorsprong op zak besloot Van Gaal om Devyne Rensch zijn debuut in Oranje te gunnen en ook Guus Til kreeg een aantal minuten om indruk te maken. De Feyenoord-middenvelder betaalde dat vertrouwen terug: hij schoot de 5-0 via Turkije-keeper Ugurcan Cakir binnen. Het slotakkoord leek voor Donyell Malen - die er 6-0 van maakte na prima voorbereidend werk van debutant Rensch - maar Turkije kwam vlak voor tijd op 6-1 door een doelpunt van Cengiz Under.