Corona-impact: ‘Belgische clubs boekten een stuk minder winst op de transfermarkt’

Corona-impact: ‘Belgische clubs boekten een stuk minder winst op de transfermarkt’

07-09-2021 10:08
10

Dat de coronacrisis er stevig inhakte in de voetbalwereld is inmiddels wel duidelijk. Dat blijkt nu ook uit de transferinkomsten die de JPL-clubs deze zomer konden noteren.  

Voor vele Belgische clubs is het verkopen van spelers één van de belangrijkste inkomstenbronnen. Jonge spelers voor weinig geld halen en ze enkele seizoenen later voor veel geld doorverkopen behoort al jaren tot het vaste repertoire in de Jupiler Pro League. Ook dit seizoen probeerde verschillende clubs de jackpot binnen te halen voor hun spelers. Door de coronacrisis lag de buitenlandse respons echter lager dan normaal.

Zo ging De Standaard op zoek naar de cijfers. De krant zag dat het verschil tussen transferinkomsten en transferuitgaven al lange tijd niet zo laag is geweest. In totaal boekten alle JPL-clubs een gezamenlijke netto winst van 28 miljoen euro op de transfermarkt. Vorig jaar was het verschil tussen uitgaven en inkomsten bijna dubbel zo hoog: 57 miljoen euro. Het jaar daarvoor boekten onze clubs zelfs een winst van 136 miljoen euro.

De oorzaak moet niet al te ver gezocht worden. Door de coronacrisis werden de uitgaven bij verschillende buitenlandse clubs stevig beperkt. Die bezuinigingen hadden ook hun invloed op onze competitie. Verschillende toppers, zoals bijvoorbeeld Paul Onuachu, vonden geen ploeg die het gevraagde bedrag op tafel wilde leggen.