Vrees voor verder verval Barça: 'Wat als Bayern 100 miljoen biedt voor Frenkie?'

Vrees voor verder verval Barça: 'Wat als Bayern 100 miljoen biedt voor Frenkie?'

06-09-2021 18:00
5

Als het verval van FC Barcelona doorzet, dan blijft het niet bij een vertrek van Lionel Messi uit Camp Nou. Daarvoor waarschuwt clubwatcher Simon Kuper, die onder meer de toekomst van Frenkie de Jong bij de Catalanen in twijfel trekt.

Barça moest deze zomer lijdzaam toezien hoe Messi transfervrij naar Paris Saint-Germain vertrok. De La Liga-topclub kampt met enorme schulden. "Het is een nostalgieclub aan het worden. Als het slecht gaat, kijk je naar het verleden. Vroeger was alles mooi. Cruijff is er niet meer, maar Koeman is door Cruijff aangeraakt en maakte dat doelpunt in 1992. Dus we halen Koeman als coach. Niet kijken naar de beste coach van 2021, naar waar nu het beste voetbal wordt gespeeld, maar naar de glorietijd uit het verleden", zegt Kuper bij Studio Voetbal van de NOS.

De Nederlandse schrijver komt al meer dan dertig jaar bij de club. Hij sprak met allerlei ingewijden voor zijn nieuwste boek, FC Barcelona – Het imperium, dat in augustus verscheen. "Het is onder ex-voorzitter Bartomeu volledig uit de hand gelopen. In vijf jaar tijd hebben ze meer dan een miljard aan transfers verbrast." De Catalanen proberen nu uit alle macht schoon schip te maken, maar het eind is nog niet in zicht. "Ik denk dat het nog erger wordt. Barcelona moet de salarissen nog meer verlagen. Richting het niveau van Everton en Aston Villa."

Kuper vreest de sportieve gevolgen. "Ik denk dat Barcelona in eigen land voor de derde of vierde plaats zal gaan spelen. Salarissen bepalen in het voetbal bijna alles." Dat kan gevolgen hebben voor de toekomst van dragende spelers. "Ik zie het wel gebeuren dat er over een jaar clubs komen en aangeven dat ze Pedri een leuke voetballer vinden. Of Frenkie de Jong. Wil De Jong nog jarenlang bij een subtopper spelen? Wat als Bayern volgend jaar komt en honderd miljoen euro wil betalen? Dat probleem ligt op de loer."

Naast Messi moest trainer Ronald Koeman tijdens de voorbije transferperiode onder meer afscheid nemen van Antoine Griezmann. Ook de nodige overbodige spelers werden geloosd.