Nederland heeft geen kind aan Montenegro en schudt eerste concurrent alvast af

Nederland heeft geen kind aan Montenegro en schudt eerste concurrent alvast af

04-09-2021 22:58 Laatste update: 23:00
10

Nederland heeft één concurrent voorlopig afgeschud in de jacht op WK-kwalificatie. De equipe van Louis van Gaal haalde niet zijn hoogste niveau tegen Montenegro, maar zette tegen de zwakke bezoekers toch een fraaie uitslag neer: 4-0 werd het in Eindhoven, dankzij treffers van Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Cody Gakpo.

Van Gaal had vooraf aan zijn defensie gesleuteld: Denzel Dumfries, de van een schorsing teruggekeerde Matthijs de Ligt en debutant Tyrell Malacia vervingen Jurriën Timber, de niet honderd procent fitte Virgil van Dijk en de geschorste Daley Blind. De achterhoede werd aanvankelijk niet veel op de proef gesteld en Nederland begon na een aarzelende start aan de Montenegrijnse poort te rammelen. Nadat Davy Klaassen op de lat had gekopt, versierde Memphis Depay een penalty in duel met Dusan Lagator. De aanvalsleider nam zelf zijn verantwoordelijk en schoot onverbiddelijk raak: 1-0.

Na een uur spelen maakte Memphis ook de tweede voor Oranje, met een knal in de korte hoek waar doelman Matija Sarkic zich op verkeek. Die 2-0 kwam als geroepen voor Nederland, want Montenegro had kort daarvoor verzuimd om een cadeautje van Malacia uit te pakken: de Feyenoorder zag Stefan Mugosa over het hoofd bij een breedtebal, maar de spits produceerde oog in oog met Justin Bijlow een ongevaarlijke afzwaaier. Mugosa had het vizier sowieso niet op scherp staan: hij kreeg nog twee presentjes van Nederland, maar die waren ook niet aan hem besteed.

In de slotfase werkte Oranje zelfs nog aan het doelsaldo. Wijnaldum werd vrijgespeeld door Steven Berghuis en schoot de 3-0 binnen. Gakpo bekroonde zijn 'thuiswedstrijd' met zijn eerste treffer namens Oranje, een schitterende knal die buiten het bereik van Sarkic in de verre hoek zeilde: 4-0. Nederland kon het in de slotfase rustig aandoen en liep niet tegen blessures en schorsingen aan, met de wedstrijd tegen Turkije van dinsdag op komst.

De Turken wonnen zoals verwacht bij Gibraltar en blijven de leider van Groep G, met elf punten uit vijf wedstrijden. Nederland en Noorwegen volgen samen met elk tien punten, Montenegro blijft op zeven punten staan en is voorlopig afgehaakt.