Overzicht WK-kwalificatie: Serviërs danken Mitrovic, Oekraïne bedwingt Frankrijk

04-09-2021 22:42 Laatste update: 23:36
6

Zondag is het aan de Rode Duivels, maar deze zaterdag kwamen al heel wat andere landen in actie in de WK-kwalificatiecampagne. Zo boekte Servië een logische zege dankzij Aleksandar Mitrovic en geraakte Frankrijk niet verder dan een gelijkspel in Oekraïne.

Oekraïne-Frankrijk 1-1
Als regerende wereldkampioen kunnen de Fransen uiteraard niet ontbreken in Qatar, maar tot op heden loopt de voorronde niet helemaal naar behoren. In Kiev moesten ze al voor de derde keer een puntendeling toestaan. Vlak voor de pauze kwam Oekraïne op voorsprong. Na diepgang en een afgeslagen voorzet van Roman Yaremchuk op de rechterflank viel de bal pardoes voor de voeten van Mykola Shaparenko. Die plaatste de bal geweldig in de winkelhaak.

Frankrijk moest uit een ander vaatje tappen in het tweede bedrijf en deed dat ook al snel. Na nog geen vijf minuten verzorgde Anthony Martial de gelijkmaker. In het restant van de wedstrijd vielen geen doelpunten meer. Frankrijk gaat zo aan kop van poule D, met negen punten uit vijf wedstrijden. Oekraïne houdt het bijzonder eenvoudig: tot op heden speelden de Oost-Europeanen enkel nog maar gelijk, waardoor ze nu op vijf punten staan.

Servië-Luxemburg 4-1
In principe kregen de Serviërs een haalbare kaart voorgeschoteld en halverwege de eerste helft was het zwaarste werk al gebeurd. Twee treffers van Aleksandar Mitrovic zetten de thuisploeg in een zetel. Daar bleef het ook lang in hangen, tot Olivier Thill een kwartier voor het einde nog voor een spannend slot leek te zorgen. Dat was echter buiten de waard gerekend. Vier minuten later werkte Maxime Chanot (ex-KV Kortrijk) de bal in eigen doel, waarna in de blessuretijd nog de 4-1 viel. Servië gaat zo samen aan kop met Portugal in groep A; beide landen tellen tien punten.

Letland-Noorwegen 0-2
Ook Noorwegen heeft tien punten gepuurd uit vijf wedstrijden. Op het veld van Letland was een overwinning noodzakelijk, maar erg veel overschot hadden de Scandinaviërs niet. Wie anders dan Erling Braut Haaland moest het slot van de deur halen. Hij zette na twintig minuten een strafschop om. Nadien was het wachten tot halverwege de tweede helft voor Mohamed Elyounoussi de Noren zekerheid bezorgde.