Bulgarije bedwingt de Europees kampioen, Zweden legt Spanje over de knie

02-09-2021 22:44
2

Zweden heeft voor een enorme sensatie gezorgd in groep B van de WK-kwalificatie. De Scandinaviërs wonnen in eigen stadion met 2-1 van Spanje en gaan zonder puntenverlies aan de leiding van hun poule.

Zweden - Spanje 2-1
De eerste zes minuten van de wedstrijd in de Friends Arena in Solna waren doldwaas. Carlos Soler opende namelijk al vroeg de score namens La Roja, maar nog geen minuut later had Alexander Isak al voor de gelijkmaker gezorgd. De Zweden deden vervolgens waar ze goed in zijn: de wedstrijd frustreren en weinig kansen weggeven.

In de tweede helft kwamen ze zelfs op voorsprong. Viktor Claesson maakte er 2-1 van en daarmee werd de opgave voor het ploeterende Spanje nog lastiger. In de slotfase zette de ploeg van bondscoach Luis Enrique nog wel aan, maar een gelijkmaker viel niet meer. Zweden is daardoor met negen uit drie de foutloze koploper van poule B, terwijl Spanje nog altijd tweede is. Zij hebben zeven punten uit vier wedstrijden.

Italië - Bulgarije 1-1
De kersverse Europees kampioen speelde zijn eerste wedstrijd sinds de gewonnen finale op Wembley tegen Bulgarije en die waren duidelijk niet naar Florence gekomen om als figurant op een feestavond te dienen. Onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük gaven ze de Squadra Azzurra een lastige avond, ook toen Federico Chiesa na zestien minuten de score opende.

Nog voor rust zorgde Atanas Iliev van het nietige Ascoli, pikant genoeg actief in de Italiaanse Serie B, voor de gelijkmaker. In de tweede helft kwam er geen verandering meer in de stand en dus namen de Bulgaren een zwaarbevochten punt mee naar huis. In de stand van groep C helpt het ze nog niet bepaald, want met het ene puntje erbij staat Bulgarije op plek vier in de groep met twee punten. Italië blijft de overtuigende koploper met tien uit vier.

Liechtenstein - Duitsland 0-2
Die Mannschaft had verrassend veel moeite met voetbaldwerg Liechtenstein. Timo Werner zorgde vlak voor rust pas voor 0-1 en ook na dat doelpunt ging het niet veel eenvoudiger voor Die Mannschaft, die hun eerste wedstrijd onder nieuwe bondscoach Hansi Flick speelden. Een kwartier voor tijd besliste Leroy Sané de wedstrijd en 0-2 bleef het vervolgens ook. Die drie punten brengen Duitsland naar plek twee in de groep, achter het verrassende Armenië.

Hongarije - Engeland 0-4
The Three Lions, verliezend EK-finalist in juli, hadden lang nodig om de Hongaarse muur te slechten. In de uitverkochte Puskás Aréna moesten ze er hard voor werken, maar toen Raheem Sterling in de 55e minuut voor 0-1 zorgde was de ban gebroken. Harry Kane, Harry Maguire en Declan Rice breidden de stand uit naar 0-4 en dat maakt dat de Engelsen met twaalf punten uit vier wedstrijden nog altijd foutloos zijn in groep I.