OFFICIEEL: Luuk de Jong is speler van FC Barcelona

OFFICIEEL: Luuk de Jong is speler van FC Barcelona

01-09-2021 06:57 Laatste update: 08:19
12

Daar is de bevestiging, om 3.31 uur: Luuk de Jong heeft zijn sensationele transfer naar FC Barcelona te pakken. De 31-jarige spits wordt voor een jaar gehuurd van Sevilla met een optie tot koop.

Dinsdagavond, in het bizarre slotstuk van Deadline Day, kreeg de droomtransfer van De Jong zijn beslag. Hij zat urenlang in spanning en moest eerst wachten tot andere dominostenen - Saúl Niguez van Atlético Madrid naar Chelsea en Antoine Griezmann van FC Barcelona naar Atlético Madrid - zouden omvallen.

Dat Barça en Atlético de transfers van De Jong en Griezmann meer dan drieënhalf uur na de deadline van 00.00 uur aankondigden, heeft niets te maken met coulantie van La Liga: de Spaanse competitie-organisator benadrukt in een statement dat alle papieren op tijd zijn ingediend.

Met het aantrekken van De Jong krijgt Ronald Koeman zijn zin. De trainer van Barcelona hamerde bij de clubleiding op de komst van een spits, maar Edinson Cavani (Manchester United), Mauro Icardi (Paris Saint-Germain) en Cédric Bakambu (Beijing Sinobo) kwamen dinsdag om uiteenlopende redenen niet. De Jong wél, op het allerlaatste moment. De 38-voudig international en Koeman kennen elkaar van Oranje.

Deze zomer hoopte PSV lange tijd op de terugkeer van De Jong, maar voor de wedstrijd tegen FC Groningen (5-2) maakte trainer Roger Schmidt een einde aan dat verhaal. Naar verluidt wilde hij alleen tekenen bij een club die Champions League-voetbal speelt.

De Jong kwam vorig seizoen al steeds minder in actie voor Sevilla en raakte in de zomer definitief op een zijspoor. Youssef En-Nesyri en de van Wolverhampton Wanderers overgekomen Rafa Mir kregen de voorkeur van trainer Julen Lopetegui. De Jong kwam in La Liga namens Sevilla tot tien goals in 69 duels, waarvan 38 als basisspeler.

Het contingent Nederlanders in Camp Nou is na de komst van De Jong aanzienlijk. Hij komt naast Koeman ook assistent-trainer Alfred Schreuder, Frenkie de Jong en Memphis Depay tegen. Koeman heeft in de aanval de beschikking over De Jong, Memphis, Sergio Agüero, Martin Braithwaite, Ousmane Dembélé en Ansu Fati.