Vijf lessen uit speeldag 6: historische vernedering, Vossenstreken en paarse val

Vijf lessen uit speeldag 6: historische vernedering, Vossenstreken en paarse val

30-08-2021 11:30
6

Vanaf deze week is het hoge woord weer even aan de Rode Duivels, die de draad oppikken na het pijnlijk verlopen Euro 2020. Zo krijgen de ploegen uit de Jupiler Pro League twee weken de tijd om de laatste gebreken weg te poetsen met het oog op het vervolg van het seizoen. Op de voorbije speeldag zes liep immers niet alles van een leien dakje. VoetbalPrimeur.be trekt vijf lessen.

Historische vernedering
Er valt niet omheen te komen: de 6-1-aframmeling die KAA Gent uitdeelde aan Club Brugge is voer voor de geschiedenisboeken. Nooit eerder leed Blauw-Zwart zo’n zware nederlaag in de Belgische hoogste klasse. En dat uitgerekend tegen de grote rivaal! Alle lof voor een sterk Gent, maar hoe titelpretendent Club zich presenteerde in de Slag om Vlaanderen, was simpelweg ontluisterend. Binnen ruim twee weken kijkt de regerende landskampioen Kylian Mbappé, Neymar en ene Lionel Messi in de ogen. Dan zal het toch wat beter moeten …

Sputterende grootsteden
De vlag mocht uit in Gent, maar in die andere Belgische grootsteden was het bij momenten huilen met de pet op. Royal Antwerp FC gaf tegen OH Leuven zomaar een 2-0-voorsprong te grabbel, wat hen overigens ook al overkwam in Mechelen. Ondanks de Europese boost van afgelopen donderdag oogde The Great Old ongeïnspireerd. Standard Luik werd dan weer op alle vlakken overklast door Union Saint-Gilloise, dat de Brusselse eer hoog hield, aangezien RSC Anderlecht op het veld van KRC Genk in extremis een nederlaag moest slikken. Stilaan krijgt zelfs godenkind Vincent Kompany de zwakke resultaten van paars-wit niet langer uitgelegd.

Bont en paars
Dé afgang van de speeldag kwam echter op het conto van die andere club uit Antwerpen. Hoe K. Beerschot V.A. zich door Sporting Charleroi naar de slachtbank liet leiden, was symptomatisch voor een rode lantaarn. Als verdediger al na vijf minuten een bal uit doel slaan, het is zelden een succesformule gebleken voor een glansprestatie. De penaltysave van Mike Vanhamel gaf De Ratten nog brandstof om een half uur stand te houden, maar daarna vlogen de sluizen wagenwijd open. Bij Stipe Radic ging het licht wel érg bruusk uit, met een opzichtige handsbal en een drieste tackle. Voorlopig behoudt Peter Maes het vertrouwen, al zijn de drie punten op de volgende speeldag een vereiste tegen ex-club STVV.

Een vos verliest zijn streken niet
De voorbije jaren stond hij wat minder in de schijnwerpers, maar op zijn 32e is Jelle Vossen vast van plan om nog eens een knalseizoen uit zijn kuiten te schudden. Bij het uitgaan van de zomervakantie staat de teller al op zes doelpunten, waarmee hij van goudwaarde is geweest voor Zulte Waregem. Van de laatste zes treffers van Essevee nam Vossen er vijf voor zijn rekening. Zo heeft de sluipschutter nu in 464 minuten al evenveel streepjes achter zijn naam staan dan op de bijna 2000 minuten van de hele vorige jaargang. Het is al van 2016-2017 geleden dat Vossen de kaap van de tien competitiegoals nog eens rondde. Aan dit tempo is dat eind september al een feit.

Niks aanpassingsperiode, vlammen maar!
Na al die jaren klinkt de naam van Vossen als een klok in het Belgische voetbal, anderen hebben nog alles te bewijzen in ons land. Enkele van die nieuwkomers lieten zich op speeldag zes meteen gelden. Zowel Daichi Hayashi (STVV) als Iké Ugbo (KRC Genk) kroonden zich zelfs tot matchwinnaar voor hun kersverse werkgever, met slechts enkele trainingen in de benen. Levan Shengelia lijkt dan weer een geheim wapen van Marc Brys te worden. Voor de tweede week op rij leverde zijn invalbeurt een doelpunt op voor OHL, deze keer zelfs mét puntengewin tot gevolg. Wat goed is, komt snel.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s