Exclusief interview met Jordy Croux in Japan: Ik kan hier enorme stappen zetten

Exclusief interview met Jordy Croux in Japan: "Ik kan hier enorme stappen zetten"

27-08-2021 13:00 Laatste update: 28-08-2021 15:35

Jordy Croux (ex-KRC Genk) vertoeft inmiddels al bijna een half jaar in Japan. Met zijn ploeg Avispa Fukuoka doet hij het goed in de J1 League. VoetbalPrimeur.be maakte samen met Croux de balans op van zijn eerste maanden in een exclusief interview.

Croux mocht eind maart na een maandenlange procedure de reis naar Japan maken. Daar begon hij aan zijn groot avontuur in Fukuoka, de hoofdstad van het meest zuidelijke Japanse eiland. De aankomst bleek echter minder rooskleurig dan gedacht. Croux moest 14 dagen in quarantaine. "Dat was echt een hel", vertelt hij, "Toen ik bij mijn aankomst twee weken in quarantaine moest kreeg ik onmiddellijk drie keer per dag Japans eten voorgeschoteld. Ik ben daardoor vijf kilo’s afgevallen."

Na de moeilijke periode paste Croux zich echter wel snel aan. "Nu dat ik hier ben kan ik mijn eigen ding doen, we hebben hier Europese winkels waar we het eten zoals in België kunnen kopen."

Het leven in Japan
Zoals we bij de Olympische spelen zagen, is Japan nog in de ban van het coronavirus. Buiten trainen en wedstrijden spelen is er dan ook nog niet veel te doen in Fukuoka. "We komen niet zoveel buiten. Als we een wedstrijd hebben zijn we al drie dagen onderweg, dus als ik thuis ben ben ik het liefst in mijn appartement", zegt Croux. Ook wil hij vanzelfsprekend niet besmet worden: "Want dan zitten we weer voor 14 dagen in quarantaine."

Reizen naar Japan, 'hoe spreek je daar dan met Japanners', zou de gemiddelde Belg denken. "Ik heb een persoonlijke tolk bij mij. Hij is 24/24 7/7 bij mij, zelfs op het voetbalveld. Chapeau dat hij dat voor mij doet. Als we een meeting hebben voor of tijdens de wedstrijd moet de tolk alles onmiddellijk vertalen. We hebben hier drie tolken die voor verschillende nationaliteiten vertalen", antwoordt Croux. 

Hereniging met het gezin
De ex-KRC Genk speler heeft wel iets om naar uit te kijken. Eind augustus mogen zijn vrouw en kinderen hem na een half jaar bezoeken. "Met alle coronatoestanden kon niemand naar hier komen. Nu hebben we groen licht gekregen van de ambassade", zegt familieman Croux opgelucht. De laatste competitiewedstrijd van Avispa Fukuoka staat gepland op 4 december, Croux zal dan kunnen terugkeren naar België voor de feestdagen.

Avispa Fukuoka
Voetbal dan, hetgeen waarvoor de Belg meer dan 13.000 kilometer van huis is. Avispa Fukuoka doet het boven de verwachtingen goed in de Japanse J1 League. De promovendus staat op de tiende plaats in een competitie met 20 ploegen. "We komen van de tweede klasse dus we proberen te overleven. We spelen goed voetbal, al lukt dat niet altijd." Het vooropgestelde doel - zich verzekeren van behoud - lijkt echter wel binnen handbereik."Het doel was in eerste klasse blijven, omdat de club vaak schommelt tussen de eerste en tweede klasse. We staan nu tiende dus we lijken gered, al weet je nooit in het voetbal."

België VS Japan
Als we Croux het verschil vragen tussen de Belgische en Japanse competitie moet hij niet lang nadenken: "De topteams in Japan kan je vergelijken met de top van België", besluit hij snel. "Als ik wedstrijden van Kawasaki en Vissel Kobe (nummer 1 en 4 van de Japanse competitie, red.) bekijk zie ik toch knap voetbal."

In de sfeer rond het voetbal merkt hij wel verschillen op. Zo is de voetbalcultuur in Japan wat anders dan die in Europa. "Hier kan je bijna niets verkeerd doen. De supporters zijn heel positief. Het is anders dan in België. Ook al verlies je enkele wedstrijden na elkaar, ze zullen er niet raar van opkijken. Dus dat is wel anders dan in Europa."

Croux staat enorm positief tegenover zijn supporters: "Thuis spelen we altijd veel beter dan in uitwedstrijden omdat we dan de supporters achter ons hebben staan. In goede en slechte tijden helpen zij ons erdoor." De Belgische speler werd bij zijn aankomst onthaald met Belgische vlaggen en ook in het stadion hangt er regelmatig de Belgische driekleur.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jordy Croux (@jordycroux14)

We vragen verder hoe het gesteld is met het nieuws over de Japanners in België. STVV heeft namelijk een Japanse eigenaar. “STVV werkt samen met Avispa”, weet Croux te vertellen, "De Japanse spelers hier praten er wel eens over, maar de taal is heel moeilijk te begrijpen."

Persoonlijke doelen
Persoonlijk is Croux tevreden over zijn eerste semester in Japan. Hij scoorde tot nu toe vijf keer - twee keer in de competitie en drie keer in de beker -, en gaf vier assists. "Het eerste jaar is altijd wat kijken en aanpassen. Ik denk dat ik het vrij goed doe in de ploeg." Ook heeft hij goed contact met de coach over zijn speeltijd: "Soms speel ik, soms speel ik niet. Ik heb gesproken met de coach en het zijn tactische keuzes. Ik denk dat als ik hier zo kan voortdoen dat ik in Japan grote stappen kan zetten."

We blikken even terug op de wedstrijd van 15 augustus tegen Osaka. Daar scoorde Croux de winning goal (2-1) in de 96ste minuut. "Dat was een heel belangrijk doelpunt. We hadden een lange tijd niet gewonnen en om dan in de 96ste minuut te scoren was geweldig. Het waren drie heel belangrijke punten", blikt hij hoorbaar vol genot terug. 

Nauwelijks anderhalve week later doet Croux het opnieuw. Tegen Kawasaki, de leider van de competitie, scoort hij de schitterende 1-0. Die 1-0 blijft tot het einde staan, en zo wint Fukuoka zowaar tegen de gedoodverfde kampioen. Hij werd 'man van de wedstrijd', en stond in het team van de week.

De toekomst
Niemand heeft een glazen bol. Toch polsen we even naar de toekomstplannen van Croux. Heeft hij ambities om terug te keren naar een Belgische club? "Het ligt altijd open, maar ik heb het hier echt naar mijn zin. Japan is een heel mooi land, al ga ik ook kijken naar de situatie met mijn vrouw en kinderen", antwoord hij diplomatisch.

Croux heeft nog een contract tot 31 januari 2023, maar dat is de verre toekomst. Eerst zal de 27-jarige flankaanvaller zich herenigen met zijn familie. "Het zijn nog 13 wedstrijden, dus nu kunnen ze even naar hier komen en kijken hoe het leven hier is", besluit hij.