Het huiswerk van Standard: creativiteit gezocht, maar eerst Carcela en Lestienne

Het huiswerk van Standard: creativiteit gezocht, maar eerst Carcela en Lestienne

25-08-2021 15:00 Laatste update: 19:15
7

1 september nadert met rasse schreden. Voor de honderdduizenden leerlingen uit ons land betekent dat weer naar school gaan, studeren en huiswerk maken. In het voetbal daarentegen is men al enkele weken op zoek naar een geslaagd transferrapport. Wat hebben onze Belgische topclubs nog nodig om september met goede moed aan te vatten? VoetbalPrimeur.be zoekt het uit. In deze tweede aflevering: het huiswerk van Standard Luik.

INKOMEND

Al gehaald: Aron Dönnum (Valerenga), Denis Dragus (Crotone, einde uitleenbeurt), Daouda Peeters (Juventus), Hamza Rafia (Juventus)

Wat kan Standard nog gebruiken?
Indrukwekkend kan je het moeilijk noemen, het zomerse transferoffensief van De Rouches, maar dat viel ook niet te verwachten. Zoals intussen algemeen bekend is, oogt de oorlogskas op Sclessin angstvallig leeg. En dus moesten Bruno Venanzi en co uitkijken naar opportuniteiten. In dat opzicht hebben ze met Dönnum, Peeters en Rafia bijzonder fijne zaken gedaan aan een minimumbedrag. Enkel voor de dribbelvaardige Noor hoefde Standard een transfersom op te hoesten, weliswaar ‘slechts’ anderhalf miljoen euro.

Ondanks de beperkte middelen heeft het bestuur met andere woorden goed geanalyseerd waar de echte zwaktes lagen en Mbaye Leye op die posities proberen voorzien met het best mogelijke materiaal. Dat lijkt nog gelukt te zijn ook, al is de spoeling bijzonder dun. Zowat overal zou het hypothetische uitvallen van een basispion meteen onrust teweegbrengen. Centraal achterin wordt zelfs nu al gerekend op jong geweld, met ontdekking Ameen Al Dakhil en de ranke Moussa Sissako. Als zij met een begrijpelijke dip te kampen krijgen, staat er op Noë Dussenne na niemand klaar om Konstantinos Laifis bij te staan.

Diezelfde analyse gaat op voor de vleugelaanvallers. Nu Mehdi Carcela en Maxime Lestienne personae non gratae geworden zijn aan de boorden van de Maas, is het potje creativiteit er haast volledig uitgedroogd. Enkel nieuwkomer Dönnum houdt de eer van de wingers nog hoog. Dribbelaars zou Leye er dan ook graag bij krijgen, maar die kosten natuurlijk een flinke duit. Daarvoor zal er waarschijnlijk eerst wat extra geld in het laatje moeten komen …

UITGAAND

Al vertrokken: Felipe Avenatti (Union Saint-Gilloise, huur), Michel-Ange Balikwisha (Royal Antwerp FC), Joachim Carcela (Royal Excel Moeskroen), Duje Cop (Dinamo Zagreb), Allan Delferriere (MVV, huur), Jean-François Gillet (gestopt), Laurent Jans (Sparta), Obbi Oulare (FC Barnsley), Eden Shamir (Maccabi Tel-Aviv, huur), Eddy Sylvestre (FC Pau, huur), Zinho Vanheusden (Internazionale)

Wie moet Standard nog verpatsen?
Het Luikse devies bij aanvang van de mercato was kristalhelder: eerst verkopen, daarna kijken wat er inkomend nog haalbaar is. De sportieve cel heeft daar ook naar gehandeld. Met onder meer Avenatti, Jans en Oulare verdwenen enkele overbodige, maar prijzige lieden via het achterpoortje. Tussendoor schepte Standard nog even de broodnodige miljoenen binnen met lucratieve deals rond Balikwisha en vooral Vanheusden. Voor die laatste haalde de club tot op heden nog geen vervanger aan boord. Meer dan ooit hoopt Standard de doorstroming te bevorderen vanuit de eigen Academie.

Toch heeft Venanzi zijn drie hoofdrolspelers uit operatie ‘Grote Kuis’ nog niet aan de man kunnen brengen. Vindt hij nog een overnemer voor Carcela en Lestienne, die geen al te best seizoen achter de rug hebben en bovendien berucht staan om hun speelse karakters? Voorlopig beweegt er nauwelijks wat rond dat duo. Misschien trekt Standard haar staart wel terug in, zoals het dat met Selim Amallah heeft gedaan. Ook de Marokkaanse uitblinker op het middenveld mocht ophoepelen, maar is inmiddels weer met open armen gereïntegreerd. In het slechtste geval lijkt dat lot vanaf september ook Carcela en Lestienne beschoren, al vegen nieuwe bezems altijd beter, zo luidt het spreekwoord …