Zirkzee vs Kouamé: de nieuwe spitsen van Kompany en Anderlecht uitgelicht

Zirkzee vs Kouamé: de nieuwe spitsen van Kompany en Anderlecht uitgelicht

25-08-2021 15:30
5

RSC Anderlecht en Vincent Kompany hadden dringend nieuwe aanvallers nodig na het vertrek van Lukas Nmecha. Met Christian Kouamé en Joshua Zirkzee heeft het die ook gevonden. Elitescout en huisanalist van VoetbalPrimeur.be Andy Mulders licht beide spelers uit.

Het is duidelijk dat Kouamé, geboren in Abidjan (dezelfde stad als Didier Drogba), werd beïnvloed door de Chelsea-legende terwijl hij zijn talent aanscherpte. Kouamé was een straatvoetballer toen hij als hoopvolle 16-jarige naar Italië werd gehaald. Een huurtransfer naar Serie B-club Cittadella volgde en na 30 doelpunten in 65 wedstrijden, arriveerde hij in de zomer van 2018 in Genua voor ongeveer 6 miljoen euro.

De nieuwe nummer 11 – nog een knipoog naar Drogba – vestigde zich snel en was invloedrijk in de 1-3-4-1-2 van Davide Ballardini en vervolgens de 1-3-5-2 van Ivan Jurić. Met een lengte van 188cm heeft hij het fysieke profiel om verdedigers af te houden en de bal in de lucht te winnen. Hij is geen torenhoge centrumspits, maar hij heeft wel een zeer goede sprongkracht en timing die hem een luchtvoordeel kan geven.

Toch is hij verre van een “stormram” (=aanvaller die door de verdediging van de tegenpartij breekt en ook doelpunten kan maken). Hij is wendbaar in balbezit en kan met een individuele actie voorbij een centrale verdediger lopen. Hij is bedrieglijk snel, zijn lange benen stellen hem in staat om gemakkelijk langs tegenstanders te sprinten. En hij kan een verdediging ontgrendelen met een intelligente of subtiele pass.

Hij was een uitstekende facilitator voor Krzysztof Piątek bij Genoa (hierdoor kwam hij geregeld op verschillende scoutingslijsten van diverse clubs uit de top 5 landen te staan, hij stond doorgaans op lijsten van Crystal Palace, Wolves en Leeds United.). Genoa speelde toen met twee spitsen (Piatek & Kouamé) en dan zou Kouamé vaak diep of naar de flank vallen en balbezit behouden gevolgd door een goede passing richting de afwerker (tegen de winterstop behoorde hij zelfs tot de top tien van Serie A-aanvallers voor assists, gewonnen luchtduels en voltooide dribbels.).

In balverlies is hij redelijk statisch en geeft hij weinig druk naar voor. Kouamé heeft een vrij slank postuur en is dus niet de sterkste speler (dit kon je gemakkelijk zien tegen de verdedigers uit de Serie A, die doorgaans veel krachtiger zijn). Desondanks is Kouamé sterk in zijn luchtspel. In seizoen 2019-2020 ging hij voor ongeveer 11 miljoen euro naar Fiorentina. Tot nu toe was hij voor 43 wedstrijden geselecteerd waarin hij op 1459 min 3x kon scoren en 3x een assist kon leveren.

Dan zie je ook direct zijn (voorlopige) beperking: doelpunten maken. Zijn statistieken van doelpunten moeten zeker omhooggaan. Maar indien hij zijn kans en het vertrouwen krijgt (en ook op de juiste manier uitgespeeld) dan zie ik zijn statistieken wel omhooggaan. Het zou interessant zijn om te zien hoe hij presteert in een spel dat wat meer open is met meer ruimte achterin.

Zirkzee vs Kouame
Wat is nu het verschil tussen Joshua Zirkzee en Kouamé? De twee nieuwe aanvallers van RSC Anderlecht.

Hieruit blijkt dat Kouame een fysiek sterke speler is. Kracht gekoppeld aan snelheid. Daarnaast is hij ook in staat om assists te geven. Hij heeft een groot loopvermogen en is in de lucht sterk.

Zirkzee heeft echt alles wat je wilt in een diepe spits. Hij is een man onder de jongens, met een stevig lichaam, hij heeft een dominante fysieke aanwezigheid. Zijn snelheid is ook indrukwekkend, aangezien hij relatief gemakkelijk langs verdedigers glijdt. Hij gebruikt zijn bedrieglijke snelheid met en zonder de bal om achter de verdediging te komen en intelligente runs te maken.

Zijn positiespel in de backlijn van de tegenstander is indrukwekkend voor zijn leeftijd. Hij houdt ervan om diep te vallen en de bal hoog te houden. Hij is beheerst en schuwt fysiek contact niet. Hij kan scherpe passes geven en lijkt goed te begrijpen wanneer hij de bal naar zijn teamgenoten moet afleggen. Het belangrijkste is dat voor een spits is dat hij sluw is aan de bal, de timing en opduikt in gevaarlijke posities.

Zijn vaardigheden zijn, zodra hij de bal krijgt, voorbij zijn jaren gevorderd. Hij heeft niet alleen een reeks passes die niet gebruikelijk zijn voor diepe spitsen, zijn dribbels en behendigheid zijn verrassend goed gezien zijn grootte. Hij heeft een zachte eerste aanraking en is elegant in balbezit. Er is zeker een reden waarom dit een veelbelovend aankomend talent (aanvaller) wordt genoemd: de bekwame aanvaller maakt de bal met precisie af door op verschillende manieren met zijn hoofd en favoriete rechtervoet te scoren.

Zirkzee heeft momenteel een betere afwerking ("finish") in vergelijking met Kouame. Hij gaat waarschijnlijk ook gemakkelijker aanspeelbaar zijn in de 16-meter t.o.v. Kouame. Daarnaast zijn beide spelers zeer sterk in de aanvallende omschakelingen.